Vesti iz zemlje

22.06.2018. 09:16

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Evropska investiciona banka ulaže 340 miliona evra za projekte u Srbiji

U prvih šest meseci ove godine Evropska investiciona banka potpisala je ugovore za finasiranje projekata na Zapadnom Balkanu u vrednosti od 600 miliona evra.

Više od polovine tog novca, oko 340 miliona, namenjeno je za projekte u Srbiji.

Uoči sutrašnjeg obeležavanja 60 godina rada te institucije u svetu, i 40 godina njenog prisustva na Zapadnom Balkanu, direktorka predstavništva EIB-a za Zapadni Balkan Dubravka Negre kaže za Tanjug da je ta institucija od 2001. godine, od kada je ponovo započela aktivnosti u Srbiji finansirala projekte u našoj zemlji sa 5,3 milijardi evra.

Reč je o projektima kako u privatnom tako i u javnom sektoru, a najviše u oblasti infrastrukture, od transporta, energetike, obrazovanja, nauke i istraživanja, do projekata u zdravstvu ali i izgradnji opštinske i komunalne infrastrukture i podrške malim i srednjim preduzećima.

„Za pomoć kreditiranju malih i srednjih preduzeća u Srbiji izdvojeno je do sada 1,7 milijardi evra“, kaže Negre. Što se tiče garancija koje daje Evropski investicioni fond EIF (deo EIB), u korist malih i srednjih preduzeća, on time deli rizik finansiranja sa komercijalnim bankama, objašnjava Negre i kaze da je za tu namenu do sada izdvojeno oko 300 miliona evra.

Govoreći o Memorandumu o razumevanju i finansijskoj podršci ove banke Srbiji od jedne milijarde evra za investicije, infrastrukturno povezivanje, digitalizaciju, ruralni razvoj, a koji je potpisan nedavno na Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji, kaže da se početak prvih projekata može očekivati već ove godine.

U pitanju je finansiranje u naredne tri do četiri godine, u različitim sektorima, od transporta (autoput Niš-Pločnik) u prvoj fazi, gasna konekcija Srbije sa Bugarskom, podrška obrazovnim institucijama u našoj zemlji uvođenjem interneta u svim školama u kojma nedostaje. „U Beogradu planiramo nove investicije koje se pre svega tiču ‘zelenog’ transporta, odnosno pomoć da transport u Beogradu bude čistiji“, kaže Negre i pojašnjava da je reč o finansiranju kupovine novih električnih autobusa kao i učesće ove institucije u modernizaciji tramvaja i tramvajskih šina.

Kaže da su projekti, koji će biti finansirani od strane Investicione banke i deo su dogovora iz Sofije, u fazi pripreme, a na pitanje Tanjuga kada se može očekivati realizacija prvih značajnijih projekata, Negre kaže da će neki početi već ove godine.

„Projekat koji treba jednim delom da se finansira ove godine je i projekat poboljšanja plovnosti reka u Srbiji. U pitanju je poboljšanje lučne infrastrukture koji se finansira bespovratnim sredstvima EU, a vrednost je veća od 100 miliona evra“.

Neki od najznačajnijih projekata u proteklim godinama su i finansiranje južnog i istočnog karaka Koridora 10, Klinički centar u Nišu, modernizacija i rekonstrukcija Jugoslovenske kinoteke, renoviranje Palate pravde, Specijalnog suda, finansiranje naučno-tehnoloških parkova, obnova Narodne biblioteke u Beogradu, a u planu je i finansiranje renoviranja Niške tvrdjave…

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.