Vesti iz zemlje

30.09.2014. 17:55

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Evropska komisija traži razdvajanje delatnosti u Srbijagasu

Razdvajanje delatnosti u okviru Srbijagasa je zvanični uslov Evropske komisije za dalje razgovore o pridruživanju Srbije EU, kaže Janez Kopač.
Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač dodaje da je i da je to uslov da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) plasira bilo kakva sredstva u srpsku energetiku.
Kopač je rekao da je najveći problem taj što bi Srbijagas trebalo da se razdvoji na operatera prenosnog sistema i na snadbevača gasa. 
Predstavljajući Izveštaj o napredovanju Srbije u oblasti energetike, Kopač je izjavio da Srbija jedino nije ostvarila napredak po pitanju razdvajanja delatnosti Srbijagasa zbog čega postoji opasnost da se uvedu sankcije za narednih godinu dana. 
„Teoretski, Srbiji slede sankcije, a to pitanje će biti na dnevnom redu tek sledećeg ministarskog sastanka, znači za godinu dana. Siguran sam da će Srbija taj problem rešiti, tako da ne vidim nikakvog straha za uvođenje sankcija“, izjavio je on novinarima u Skupštini Srbije. 
Govoreći o modelu razdvajanja u Srbijagasu, on je rekao da Srbija mora sa 1. januarom 2015.godine, preuzeti Treći energetski paket koji poznaje samo funkcionalno razdvajanje delatnosti. 
On je rekao da to još uvek mogu biti majka i ćerka firma, ali da između njih dve ne sme biti mogućnosti uplitanja u posao. 
„To preduzeće nema volje da se tako nešto napravi, ali je zato Energetska zajednica pokrenula prekršajni postupak protiv Srbije koji je bio razmatran na Ministarskom savetu prosle sedmice u Kijevu gde je Srbija bila osuđena zbog kršenja ugovora u osnivanju Energetske zajednice baš zbog tog slučaja“, naveo je on. 
Pošto je taj slučaj, kako je dodao, postao i uslov za dalje pregovore o priduživanju EU, „sada cela Srbija postaje taoc bas tog procesa koji se nikako ne događa. 
Kopač je naveo da je Srbija među ostalim članicama Energetske zajednice „najnaprednija na skoro svim ostalim područjima i posebno istakao oblast trgovanja električnom energijom gde je Srbija na dobrom putu da do 1. januara 2015. otvori svoje tržište u poptunosti. 
„Jedini bitniji nedostatak je to da Srbija nije uključena ni u jednu regionalnu inicijativu za trgovanje prekograničnim kapacitetima. Po direktivi mora da bude članica barem jedne regionalne asocijacije. To je šteta jer bi Srbija mogla biit regionalni lider na tom području“, rekao je on. 
On je podsetio i da na svim ostalim područjima Srbija daleko vodi u regionu na svojim reformama, a to su područje osnivanja naftnih rezervi, obnovljivih izvora, energetske efikasnosti, zaštite životne sredine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.