Evropska komisija: Usporen ekonomski rast Srbije u prvim mesecima 2017.

Evropska komisija je u najnovijoj ekonomskoj analizi istakla da je "oporavak Zapadnog Balkana u prvim mesecima 2017. nastavljen, mada je rast (Bruto domaćeg proizvoda - BDP) bio sporiji nego u tom razdoblju prošle godine i to naročito u Srbiji koja je najjača ekonomija regiona".

EK, međutim, ukazuje naročito na oporavak i bitniji rast industrijske proizvodnje u Srbiji u maju i junu i procenjuje da bi rast BDP-a Srbije mogao dostići 3,2 odsto, dok je u 2016. bio 2,8 procenta.

U Srbiji je, kako se objašnjava, u prvom tromesečju rast privrede bio 1,2 odsto u odnosu na isti period 2016, zahvaljujući potrošnji domaćinstava i izvozu, "mada je taj rast osetno usporen u odnosu na prethodna tri meseca zbog izuzetno hladne zime koja je naročito pogodila energetiku i investicije".

Komisija u Briselu je u "ključne događaje" u prvim mesecima ovde godine uvrstila Ekonomski finansijski dijalog EU i Zapadnog Balkana i Turske i podvlači da je "Srbija pozvana da nastavi konsolidaciju budžeta i restrukturaciju državnih preduzeća, kao i da pospeši efikasnost energetskog sektora, sprovede mere smanjivanja nenaplativih dugova i podstakne korišćenje domaće valute".

Takođe ukazuje na to da je Međunarodni monetarni fond istakao rezultate Srbije u poboljšavanju makroekonomske i budžetske situacije, ali zatražio takođe da srpska vlada nastavi reforme i uhvati se u koštac s preostalim slabostima i strukturnim problemima.

Komisija u Briselu dodaje da je uravnoteženje budžetskih troškova i prihoda nastavljeno i procenjuje da bi ove godine budžetski deficit u Srbiji mogao sa minus 1,3 u prošloj godini biti sveden na minus 0,5 odsto, budući da je u prvim mesecima ove godine budžetski višak iznosio 23 milijarde dinara, odnosno 0,5 odsto procenjenog godišnjeg BDP.

Srpski izvoz je od januara zaključno s majem ove godine porastao za 13,4 odsto, ali je i uvoz osetno bio veći i to za 14,4 odsto, pa je trgovinski deficit povećan za 18 procenata u razdoblju januar-februar i dostigao je milijardu i 790 miliona evra, odnosno pet odsto procenjenog godišnjeg BDP, navodi EK.

Stopa nezaposlenosti je svedena na 14,6 odsto u odnosu na prvo tromesečje prošle godine, a zaposlenost je dostigla 44,2 odsto raspoložive radne snage. Evropska komisija napominje da je inflacija nešto porasla i u aprilu 2017. je dostigla stopu od 4 odsto, mada je u maju ponovo nešto usporena.

Takođe navodi da je BDP u regionu rastao zahvaljujući investicijama i privatnoj potrošnji, dok je udeo izvoza u uvozu i dalje bio slab.

Deficit trgovinskog bilansa je "ključni izazov za većinu zemalja Zapadnog Balkana", predočava Komisija u Briselu.

Taj deficit je, dodaje se, dostigao raspon od 12 odsto BDP u Srbiji, pa do 19 procenata i više u Makedoniji, Albaniji i Bosni, dok je bio preko 38 odsto na Kosovu i Crnoj Gori.

EK upozorava da "uprkos napretku u budžetskoj konsolidaciji, zabrinjava i dalje veliki javni dug u većini zemalja regiona".


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.