Vesti iz zemlje

18.10.2021. 16:57

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Evropski monitor socijalnih preduzeća po prvi put u Srbiji

Foto: Pixabay

Socijalna preduzeća imaju sve značajniju ulogu u razvoju lokalnih zajednica i njihovoj održivosti. Sve krize koje prate moderno doba, bilo da su ekološke, migratorne, finansijske, ili zdravstvene su pokazale da jedini sektor koji raste i pokazuje otpornost upravo čine socijalna preduzeća. Ona su očuvala radna mesta, održala ili razvila nove usluge u skladu sa potrebama zajednice. Zbog svega toga, Svetski ekonomski forum će naredne godine prvi put predstaviti svoj izveštaj o socijalnoj ekonomiji.

Proteklu deceniju u Evropskoj uniji obeležile su različite inicijative koje doprinose kreiranju održivog i podstičućeg ekosistema za razvoj socijalnih preduzeća. Niz država je doneo (novi) zakon o socijalnim preduzećima i/ili socijalnoj ekonomiji, veliki broj država i Evropska unija razvili su programe usmerene na razvoj socijalnih preduzeća.

Ovakve intervencije su otvorile važno pitanje merenja uticaja ovog sektora na razvoj zajednica u kojima deluju i konačno da se pokuša utvrditi broj ovih aktera na nacionalnom i nivou Evropske unije. Smatra se da bi se ovakvim podacima još bolje moglo odgovoriti na potrebe ovog sektora i na adekvatan način napraviti razlika između socijalnih preduzeća i svih drugih profitnih i neprofitnih subjekata.

Konačno, ovakve inicijative bi potpomogle etabliranje ovog dela ekonomije i mogle doprineti da socijalna preduzeća i druge organizacije socijalne ekonomije doprinose značajnije i rastu i razvoju društava u kojima deluju.

U tom cilju, Evropski monitor socijalnih preduzeća je pokrenut. Već drugi put zaredom, u Evropskoj uniji će se sprovesti istraživanje kojim će se dobiti dubinski uvid u potrebe socijalnih preduzeća i potpomoći razumevanje donosilaca odluka iz svih sektora o neophodnosti uključivanja u razvoj socijalnog preduzetništva.

U Srbiji se ovo istraživanje sprovodi po prvi put, u saradnji Koalicije za razvoj solidarne ekonomije i Smart kolektiva, koji smatraju da se na ovaj način socijalno preduzeništvo Srbije internacionalizuje i povezuje sa praksama u Evropi, ali i gradi zajednički front aktera koji na nacionalnim, evropskim i globalnim nivoima zagovaraju bolje zakone, politike i programe za socijalno preduzetništvo.

Više o samom projektu možete saznati na stranici Euklid mreže, nosioca projekta

Link ka anketi dostupan je OVDE

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.