Vesti iz zemlje

09.01.2017. 13:58

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Evropski parlament pozvao Srbiju da uskladi spoljnu politiku sa EU i reši slučaj Savamala

Evropski parlament pozdravlja napore Srbije na putu za uključivanje u Evropsku uniju, kao i političku volju i pripremljenost za pregovore o članstvu.

EP poziva vlasti u Beogradu da usaglase spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući i politiku prema Rusiji, kao i da brzo nađu rešenje za sporne događaje u naselju Savamala.

U predlogu rezolucije o kojem će danas popodne raspravljati Spoljnopolitički odbor EP izražava se zabrinutost zbog izostanka napretka u poboljšanju stanja na polju slobode izražavanja i slobode medija kao i u oblasti borbe protiv korupcije. 

U tekstu koji je pripremio izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister izražava se zadovoljstvo zbog otvaranja poglavlja u pregovorima o članstvu EU-Srbija i ističe da je „Srbija preduzela važne korake za normalizaciju odnosa s Kosovom“, da napreduje u stvaranju delotvorne tržišne privrede, kao i da je „poboljšana sveukupna ekonomska situacija u zemlji“. 

U predloženom tekstu se navodi da je potpuno sprovođenje evropskih reformi i politika „presudni pokazatelj uspeha u postupku integracije“ u EU. Kada je reč o slobodi medija, poslanici EP, kako se navodi u predloženom tekstu, „ponovo izražavaju zabrinutost zbog izostanka napretka u poboljšanju stanja na polju slobode izražavanja i slobode medija i snažno predočavaju činjenicu da i dalje izazivaju zabrinutost pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara“. 

Oni pozivaju srpske vlasti da istraže svaki napad na novinare ili medije, sprovedu potpuno zakone o medijima i obezbede uvid u vlasništvo i finansiranje medija. 

U nacrtu rezolucije, koja će posle rasprave biti usvojena na plenarnom zasedanju EP, primećuje se da, iako je došlo do izvesnih pomaka u pravosuđu, posebno kad je reč o usaglašavanju sudske nadležnost i pospešenju dolaska na položaje na temelju zasluga, nezavisnost pravosuđa nije zajamčena u praksi“. 

Otud se „snažno ukazuje na činjenicu da su kvalitet i delotvornost sudske vlasti i pristupa pravosuđu u lošoj situaciji zbog neravnomerne raspodele poslova, teškog zaostatka u rešavanju slučajeva i izostanka besplatne pravne pomoći“. 

EP je, kako se navodi, „zabrinut zbog pomanjkanja napretka u bitki protiv korupcije i žurno traži od Srbije da u tom pogledu pruži dokaze jasnog angažovanja , kao i da ojača primenu nacionalnog akcionog plana za suzbijanje korupcije“. 

Evropski parlamentarci očekuju da srpske vlasti „podnesu prvi bilans istraga, suđenja i presuda za afere krupne korupcije“ i da „neodložno izmene i stave na snagu odeljak krivičnog zakonika za ekonomske prestupe i korupciju kako bi se došlo do ubedljivog i predvidivog kaznenog okvira“. 

Oni „pozdravljaju napredak u bitki protiv organizovanog kriminala… traže od Srbije da udvostruči napore u istrazi šire rasprostranjenih kriminalnih mreža, pospeši finansijske istrage, utvrdi politike utemeljene na obaveštajnim delovanjima“, uz dokaze o konačnim presudama. 

U predlogu rezolucije se kaže da je „EP upoznat sa spornim događajima koji su se dogodili u četvrti Savamala i traži da se tu nađe brzo rešenje“. 

U dokumentu se odaje priznanje srpskim vlastima za konstruktivno rešavanje migrantske krize, napominje da bi Srbija morala da usvoji novi zakon azilu i od Evropske komiije traži da i dalje pruža pomoć Srbiji u rešavanju problema imigracije. 

Posebno se navodi da je Srbija ostvarila bitan napredak u otklanjanju budžetskog deficita, uz bolje izglede za privredni rast, dok su smanjeni manjkovi i dugovi na unutrašnjem i spoljnotrgovinskom polju. 

„EP podvlači da je došlo do pomaka u preustrojstvu državnih preduzeća i ukazuje na to da su mala i srednja preduzeća od ključne važnosti za srpsku privredu“. 

U nacrtu rezolucije se ukazuje na poboljšanje transparentnosti i postupka konsultacija u srpskom parlamentu, naglašava zabrinutost zbog čestog posezanja za hitnim postupcima prilikom usvajanja zakona. 

Izražava se i „žaljenje što je zbog nereda“ šef delegacije EU Majkl Devenport sprečen da u parlamentu u Beogradu podnese izveštaj Evropske komisije o evropskoj integraciji Srbije. 

Evropski parlamentarci izražavaju zadovoljstvo što je u Srbiji usvojen akcioni plan za zaštitu nacionalnih manjina i da je „u Vojvodini očuvana visoka ravan zaštite manjina dok je međunacionala situacija dobra“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.