Vesti iz zemlje

07.02.2018. 15:25

N1 Beograd

Autor: Nova Ekonomija

Fabrici: Važno je imati kvalitetne reforme jer 2025. je maltene sutra

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je gostujući u Novom danu TV N1 da nova Strategija za Zapadni Balkan prvi put ukazuje da postoji kredibilna perspektiva proširenja, kao i da te zemlje treba da budu fokusirane na ispunjenje reformi i svih kriterijuma koji moraju biti ispunjeni.

„Ono što se desilo juče je veoma važna politička inicijativa predsednika Junkera i celokupne Evropske komisije. On je 2014. godine izjavio da nijedna zemlja još nije spremna da uđe u EU, tako da je najvažnije fokusirati se na ono što je juče rečeno“, smatra Fabrici.

Dodaje da je Strategija dokument koji ima velike političke implikacije i mnogo inicijativa, te da su to dobre vesti za Evropu, kao i da se Evropa vratila u politički prostor.

„Menja se činjenica da prvi put postoji kredibilna perspektiva proširenja, na primer Srbija i Crna Gora, koje su dve zemlje koje su već otvorile pregovore o pristupanju sa EU, postoji implikacija da do 2025. godine imaju šanse da uđu u EU. Strategija je predstavila korake kako da se stigne do proširenja, ali te zemlje treba da budu fokusirane na ispunjenje reformi i svih kriterijuma koji moraju biti ispunjeni“, kaže on.

Kaže da se Evropska unija zasniva na konceptu odgovornosti i solidarnosti, kao i da je zamisao da ako želite da uđete u EU, morate da reformišete svoje društvo.

„Srbija je već počela pregovore 2014. godine, tako da je već u procesu, brojne reforme su završene, druge će biti, na Srbiji je kao zemlji u celini da bude opredeljena za reforme. Na kraju, takođe, postoji i taj element normalizacije odnosa sa Prištinom, što je ključan element u tom procesu“, rekao je Fabrici.

Dodaje da se očekuje puna normalizacija odnosa, prema formuli i strategiji, kao i obavezujući sporazum koji dovodi do normalizacije. Kaže da i Kosovo i Srbija moraju da pristanu na taj dogovor, na njima je da definišu sadržaj tog sporazuma.

„Nije na meni da kažem suštinu sporazuma, Han je rekao da je prerano definisati sadržaj, postoji potreba da se brzo ide, na Beogradu i Prištini je da definišu sadržaj tog sporazuma, a mi smo tu da pomažemo“, rekao je šef delegacije EU u Srbiji.

Vladavina prava ključan element onoga što čini članicu EU

„To je važan koncept, povezan sa tim kako društvo i demokratija funkcionišu. Potrebno je da celo društvo stoji iza vas, a važno je da vladavina prava bude u centru tog opredeljenja“, kaže Fabrici.

Ističe da je u piranju paket reformi, da treba da se donesu zakoni, kao i da se sprovedu.

„Taj proces nije samo formalan, već istinski stvaran, zakoni se usvajaju u korist građana Srbije, a ne zato što mi tako kažemo u EU“, rekao je gost Novog dana.

„Poglavlja moraju da se otvaraju“

„Sastavljamo periodičan izveštaj o stanju procesa pristupanja, u aprilu ćemo objaviti nešto preciznije indikacije, radimo na tome. Objavićemo svoj redovni izveštaj gde će jedan deo biti posvećen slobodi medija i slobodi izražavanja“, kaže on.

Dodaje da je pristupanje EU proces koji mora da se odvija.

„Moramo da otvorimo i zatvorimo 35 poglavlja, to je vrlo složen proces. Poglavlja moraju da se otvaraju, važno je imati kvalitetne reforme i ukoliko je 2025. godina realističan datum, to mora da ide brzo, jer 2025. je maltene sutra“, kaže Fabrici.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.