Fabrika guma u Zrenjaninu: Fraze umesto odgovora

Foto: Nova ekonomija

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine počeo je da odgovara na mišljenja i pitanja građana o ekološkom uticaju kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu. Odgovori o Linglongu, kome je država dala velike subvencije i dalje nisu potpuni, tvrde u Građanskom preokretu.

Prema tvrdnjama Građanskog preokreta, u odgovorima nadležni se često pozivaju na nepotkrepljene procene i na fraze o "poštovanju propisa", sugerišući da rad Linglonga neće biti opasan po životnu sredinu.

Odgovori koje zainteresovane strane dobijaju, kako tvrde u toj organizaciji civilnog društva, sadrže samo odgovore obrađivača studije o Linglongovom mogućem uticaju, preduzeća Enacta doo iz Beograda koje ima dvoje zaposlenih ljudi i smatraju da te informacije nisu dovoljne.

RERI: FABRICI GUMA LINGLONG NEZAKONITO ODOBRENA DRŽAVNA POMOĆ

Enacta doo je na pitanja koja su građani uputili Pokrajinskom sekretarijatu o Linglongu uglavnom odgovarala rečenicom "nije u nadležnosti obrađivača studije i projektnog tima".

Prema mišljenju predstavnika Građanskog preokreta, obrađivač studije je svojim odgovorima potvrdio da nisu izvršena precizna merenja udaljenosti najbližeg naselja od fabričkog kompleksa Linglonga, kao i njegov mogući uticaj na obližnji rezervat prirode Carska bara.

Građanski preokret tvrdi i da je obrađivač studije potvrdio da nisu planirana merenja neprijatnih mirisa u Zrenjaninu, pa će se kvalitet vazduha nakon izgradnje Linglonga pratiti kao i do sada, sa postojećom opremom, koja nije dovoljna za utvrđivanje pravog stanja.

Kažu i da Linglong nije planirao ni mere automatske uzbune u slučaju zagađenja ili drugih incidenata, ni u kompleksu fabrike ni u obližnjim naseljima, ali je najavio da će razmotriti bušenje bunara, na području poznatom po mešavini podzemnih voda i eksplozivnog gasa metana.

KINESKOJ FABRICI GUMA ZEMLJIŠTE, SUBVENCIJE, SAD I ULICA

Linglong, uz čiji se budući rad u Zrenjaninu i okolini očekuje i više stotina šlepera dnevno, ima reputaciju velikog zagađivača prirode u Kini, a Građanski preokret podseća i da je građanima na dve javne rasprave održane o toj kompaniji, bilo onemogućeno prisustvo, zbog pandemije.

Dodaju i da je Linglong dobio saglasnost da se kao veliki potrošač priključi na gradski vodovod, iako u Zrenjaninu već godinama postoji problem sa pritiskom vode u njegovoj mreži. 

Linglong je od Srbije dobio besplatno 95 hektara zemljišta, oranica A kategorije konvertovanih u građevinsko zemljište, čija se vrednost procenjuje na 7,6 miliona evra. 

Iz budžeta su dobili i 75 miliona evra subvencija za zapošljavanje najmanje 1.200 radnika do kraja 2024. godine i proglašeni investirorom od nacionalnog značaja. 

I pored odluke Komisije za kontrolu državne pomoći, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), nedavno je saopštio da je Srbija Linglongu nezakonito odobrila državnu pomoć.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Zrenjaninac

    Menjam solidan stan u Zrenjaninu za bilo kakvu brvnaru na bilo kojoj planinčugi sa potokom. U Zrenjaninu je već 18 godina zabranjena upotreba česmovače i pored novoizgrađene fabrike vode kojoj regionalni moćnici ne dozvoljavaju rad, iako građani plaćaju izgradnju objekta kroz višu cenu vode. Vodena mafija trlja ruke i ZR je drugi najskuplji grad u zemlji. Vazduh je već Š kategorije, a neće ga ni biti kad proradi gumara Ling long i Fabrika sintetičkog kaučuka. Na samo nekoliko kilometara od grada data je ogromna zemlja nemačkom Tenisu da sa najvećom svinjarskom farmom malo "osveži" sve lošiji vazduh. I sve po zakonu i sve u korist naše štete i zdravlja naše dece.