Vesti iz zemlje

16.05.2024. 09:21

Beta, Nova ekonomija

Autor: Katarina Pantelić

Fabrika se hvali zapošljavanjem 200 radnika, a na to se obavezala ugovorom o subvenciji

Foto: Pixabay

Direktor kragujevačke kompanije Vaker Nojzon (Wacker Neuson) Majkl Šmuker (Michael Schmuecker) predstavio je plan „Spremni za budućnost“ koji predviđa izgradnju dodatnih proizvodnjih kapaciteta i fabrike gotovih proizvoda, uz zapošljavanje 200 radnika.

Ta kompanija koja proizvodi zavarene čelične konstrukcije i delove za građevinske mašine je obeležila 17. godišnjicu poslovanja, a u vlasništvu je nemačkog Vaker Nojzona, piše Beta.

Posao je započet u maloj radionici na par stotina kvadrata, a Vaker sada radi u fabrikama na dve lokacije u Kragujevcu gde je zaposleno više od 500 radnika.

Prošle godine je u rad je puštena nova fabrika, a investicija je bila u vrednosti više od 20 miliona evra.

Kako je saopšteno, tim ulaganjem kompanija je proširila svoje poslovanje u Srbiji i obezbedila dugoročnu strategiju u Kragujevcu.

„U narednim fazama razvoja kompanije, predviđeno je proširenje postojećeg proizvodnog pogona u okviru kojeg će bii moderna farbara kao i izgradnja potpuno nove fabrike za sklapanje gotovih proizvoda- građevinskih mašina“, navodi se u saopštenju Vaker Nojzona.

Direktor kompanije je govorio o izazovima u poslovanja zbog pada tražnje proizvoda iz Kragujevca usled globalno ekonomske krize, zbog čega su planirane faze razvoja trenutno „na mirovanju“.

On je istakao da Vaker nastavlja da ulaže u automatizaciju i robot tehnologiju i najavio da će u toku godine biti instaliran još jedan robot za zavarivanje.

„U ovom trenutku tražimo nove zaposlene, a težište je na specijalistima za proizvodnju, inženjering i programiranje“, rekao je Šmuker.

On je napomenuo da kompanija ulaže u mere bezbednosti i zaštite na radu kako bi se smanjio broj nezgoda.

„U ovoj godini smo imali 18 nezgoda na radu, što je velika brojka, ali u poređenju sa prethodnim godinama možemo reći da je bilo manje povreda na radu“, rekao je Šmuker.ž

I ovde su faktor subvencije

Kompanija Vaker Nojzon (Wacker Neuson) koja se bavi proizvodnjom opreme za podizanje i prenošenje podnela je u aprilu 2021. godine zahtev za dodelu subvencija. Tada je fabrici odobreno oko 1,6 miliona evra sredstava podsticaja radi realizacije investicionog projekta koji se odnosi na proširenje postojećih kapaciteta ulaganjem u nove proizvodne pogone i opremu u Kragujevcu.

Time se firma obavezala da će zaposliti nova 203 radnika na neodređeno vreme do kraja 2025. godine i da će uložiti u materijalna i nematerijalna sredstva u vrednosti od najmanje 25,1 milion evra.

Kompanija je pre dodele subvencija imala 339 zaposlenih, a obavezala se da broj zaposlenih neće biti ispod 542 u periodu od pet godina nakon završetka investicionog projekta.

Ugovorom koji je kompanija potpisala sa Ministarstvom privrede, navedeno je da će subvencija biti isplaćena u pet tranši, kada je za poslednju navedena 2026. godina.

Svakom isplatom tranše, kompanija je ugovorila i zaposlenje novih radnika.

Do sada su kompaniji isplaćene dve tranše, prva u 2022. godini u iznosu od 433.041 evra, a druga polovinom 2023. godine u iznosu od 630.733 evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.