FOTO: Pexels

Facebook i Google da odrede predstavnike u Srbiji

FOTO: Pexels

SHARE Fondacija pozvala je danas 20 svetskih kompanija, među kojima su Google i Facebook, da odrede predstavnike u Srbiji kojima bi se građani i nadležni organi mogli obratiti sa pitanjima vezanim za obradu podataka o ličnosti.

„Iako se biznis modeli ovih kompanija već uveliko zasnivaju na monetizaciji ličnih podataka njihovih korisnika, pa time i građana Srbije, čini se da su oni i dalje praktično nemoćni da ostvare svoja prava u vezi sa podacima kada ih prikupljaju najpoznatije kompanije," navodi se u saopštenju SHARE-a.

Ova Fondacija upozorava da za tri meseca počinje primena novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, pisanog po ugledu na evropsku Uredbu o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR), koji propisuje obavezu gotovo svih velikih IT kompanija da imenuju predstavnike u Srbiji.

Ukoliko neka kompanija nudi proizvode i usluge na teritoriji Srbije ili prati ponašanje građana, dužna je da imenuje fizičko ili pravno lice kome građani mogu da se obrate u vezi sa svojim pravima i koje sarađuje sa Poverenikom za zaštitu podataka o ličnosti. 

Kako navodi SHARE, pošto Google, Facebook, Amazon, Netflix i ostali IT giganti obrađuju podatke građana na teritoriji Srbije kako bi pružali usluge, imaju obavezu određivanja domaćeg predstavnika.

PROČITAJTE JOŠ:

Početak primene GDPR-a biće veliki izazov za Srbiju

Da li znate svoje nove obaveze u slučaju hakerskog napada?

„Međutim, politika ovih kompanija, uglavnom onih sa glavnim sedištem u SAD, jeste da se Srbija praktično ne posmatra kao deo Evrope, što dovodi do situacije da se građanima Srbije prava u vezi sa podacima o ličnosti gotovo uopšte ne garantuju," navodi se u saopštenju. 

Fondacija dodaje da bi građani izvesnije mogli da ostvare svoja prava ili pokrenu spor pred nadležnim organima ako bi Facebook, Google i ostale tehnološke firme imale predstavnike u Srbiji.

„S obzirom na to da građani Srbije zaključuju ugovore o korišćenju usluga sa američkim kompanijama, a građani EU sa evropskim predstavništvima, očigledno je da postoje paralelni sistemi zaštite," saopštio je SHARE.

Poziv je upućen kompanijama Google, Facebook, Amazon, Twitter, Snap Inc - Snapchat, AliExpress, Viber, Yandex, Booking, Airbnb, Ryanair, Wizzair, eSky, Yahoo, Netflix, Twitch, Kupujem prodajem, Toptal, GoDaddy i Upwork.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • sasa

    a odgovor drzave Srbije u slucaju nepostovanja domacih zakona ce biti jedno veliko nista!!! Vi nemate predtavu kako je imati neki ugovor sa npr Microsoftom koji ne postuje apsolutno nista, a odgovor im je za sve "it is by design". Jedini nacin zastite je uskracivanje davanja podataka o licnosti.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.