Vesti iz zemlje

09.07.2014. 19:54

Ekapija

Autor: Nova Ekonomija

Ferrero podiže svoju prvu plantažu lešnika u Srbiji

Prva plantaža lešnika italijanske kompanije Ferrero u Srbiji biće podignuta na parcelama poljoprivrednog preduzeća 7. juli u Sirigu.
Kako su rekli u Ministarstvu poljorivrede, projektom je predviđeno da se na ovoj lokaciji podigne matični zasad leske i razvije rasadničarska proizvodnja, tako da se iz rasadnika dobijaju sadnice, odnosno reprodukcioni sadni materijal koji bi služio za podizanje novih plantažnih zasada.
Nove plantaže podizali bi proizvođači u Srbiji nabavljajući sadnice pod povoljnijim uslovima uz finansijsku podršku države, istovremeno razvijajući kooperantske odnose sa italijanskom kompanijom koja bi kasnije od njih otkupljivala lešnik. 
„Plan je da zasadi leske koji će biti obuhvaćeni „Ferrero“ projektom budu podignuti sa odgovarajućim sortimentom (italijanske sorte – Tonda Gentille D. Langhe, Tonda Romana,Tonda Giffoni i dr.) pogodnim za konditorsku industriju i uz adekvatnu savremenu tehnologiju gajenja“, kažu u Ministarstvu.
Italijanska strana obezbedila bi budućim proizvođačima lešnika nabavku sadnog materijala po znatno pristupačnijim cenama, dok bi Ministrarstvo poljoprivrede učestvovalo u finansijskoj podršci – refundaciji troškova nabavke kupljenih sadnica leske i to kroz bespovratna sredstva u procentualnom odnosu i kroz kreditna sredstva banke, gde ministarstvo subvencioniše deo kamatne stope. 
Kako je ranije najavljeno, predlog kompanije „Ferrero“ je da realizacija investicije krene u septembru. Ministarstvo je organizovalo radnu grupu koja će biti zadužena za podršku italijanskoj kompaniji, proverava se da li su parcele poljoprivrednog zemljišta preduzeća „7. juli“ predmet restitucije, a organizovan je i sastanak predstavnika „Ferrera“ i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi u cilju edukativne podrške za buduće domaće kooperante na terenu. 
Planirano je da se ovim projektom zasadi pod lešnikom u Srbiji sa sadašnjih 1.000 povećaju na 10.000 ha do 2020. godine, od čega bi se 40% odnosilo na velike plantažne zasade, tj. komercijalne farme i 60% na male zemljoradnike. 
Kako su za eKapiju rekli u Ministarstvu poljoprivrede, u zapadnoj Vojvodini (Bačka) planira se podizanje srednje – velikih plantažnih zasada lešnika, odnosno oko 4.000 ha novih površina, a u centralnoj i južnoj Srbiji (Mačvanski, Kolubarski, Moravički, Zaječarski, Nišavski, Toplički i Jablanički okrug) podizanje srednje – malih plantažnih zasada lešnika, odnosno oko 6.000 ha novih površina. 
Sličan Centar za proizvodnju lešnika, kakav planira da razvije u Srbiji, „Ferrero“ je podigao u Turskoj, Gruziji, Čileu i još nekim zemljama u cilju obezbeđivanja sirovinske baze za svoju konditorsku industriju. U Srbiji je 75% teritorije pogodno za gajenje lešnika, pa u ministarstvu smatraju da je za našu zemlju ovo šansa da podižemo nivo znanja, usvajamo nove tehnologije, upošljavamo ljude i motivišemo ih da se bave ovom unosnom granom poljoprivrede. 
Najveće količine proizvedenog lešnika otkupljivaće „Ferrero“, dok će količine koje se ne budu otkupile na ovaj način proizvođači moći vrlo lako da plasiraju kako na domaćem (s obzirom na to da se najveće količine uvoze) tako i na inostranom tržištu, tvrde u Ministarstvu. 
Kako kažu u ministarstvu, kupci su mahom nezadovoljni kvalitetom lešnika iz Turske, koja je njegov najveći proizvođač, pa će kvalitetnijim proizvodom domaći proizvođači parirati konkurenciji na tržištu.Konditori su inače najveći kupci lešnika i otkupe oko 75% svetske proizvodnje, od čega „Ferrero“, kao najveći individualni kupac, otkupi od 22 do 27%.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.