Fijat prvi krenuo, a za njim jastuci

Pexels

Dolazak Fijata u Srbiju je značajno promenio izvoz i strukturu izvoza Srbije u SAD, pokazuje analiza objavljena u edicija Srbija i SAD 20 godina kasnije - Investicije i donacije. 

Zaključno sa novembrom 2020. godine ukupna trgovinska razmena između SAD i Srbije iznosila je 648 miliona USD u toj godini, što je za 15 odsto manje u odnosu na 2019. godinu. 

Na osnovu podataka o trgovinskoj razmeni poslednjih deset godina, možemo primetiti da je pozitivan odnos izvoza i uvoza ostvaren u 2013. i 2014. godini što znači da je izvoz bio veći od uvoza u pomenutim godinama. Nakon 2014. godine zaključno sa novembrom 2020. godine saldo izvoza i uvoza je negativan što znači da je ostvarivan veći uvoz od izvoza.

Dolazak "FIAT"a u Srbiju je prelomna tačka u izvozu u SAD. U 2013. godini vrednost robne razmene je povećana za više od tri puta u odnosu na 2012. godinu (izvoz FIAT automobila). Obim izvoza od 490,4 mln USD, predstavlja najbolji izvozni rezultat u poslednjih deset godina, što je dovelo do suficita od 184,5 mln USD, a pokrivenost uvoza izvozom dostigla je rekordnih 160,5 odsto. 

AMERIČKI INVESTITORI IMAJU ISTE ZAHTEVE KAO I DOMAĆI

Srbija je zaključno sa novembrom 2020. godine izvezla robe u SAD u iznosu od 283,9 miliona USD (rast od 4,7 odsto u odnosu na 2019.). Posmatrajući ukupan izvoz iz Srbije u SAD, na prvom mestu se nalazi roba iz kategorije "nameštaj i delovi, posteljina, madraci, jastuci", koji učestvuju sa 20 odsto u ukupnom iznosu. 

Na drugom mestu nalaze "pogonske mašine i uređaji", koji učestvuju sa 17 odsto,dok veliki deo izvoza podrazumeva "povrće i voće kao i razne industrijske mašine" sa 9 odsto učešća.

Posmatrajući prethodne godine smenjivale su se grupe izvezenih proizvoda u prvih 10 kategorija. 

Tako na primer u 2018. godini posmatrajući ukupan izvoz Srbije u SAD, u strukturi izvoza roba, na prvom mestu bila je roba "delovi pogodni za motore", koji su imali učešće od 10 odsto u ukupnom izvozu (povećanje 2 odsto u odnosu na 2017.).

Veliki deo izvoza podrazumevao je i izvoz municije i delova za oružje, koja je pod nazivom "nerazvrstana roba po CT-vojna roba", koja je u 2018. godini je obuhvatala 7 odsto u ukupnom izvozu.

Uvoz iz SAD u Srbiju, koji u istom posmatranom periodu januar-novembar 2020. iznosi 364,1 milion USD što je za 25,9 odsto manje u odnosu na 2019. godinu, od čega prvo mesto zauzima "Ostala transportna sredstva i oprema" sa 23 odsto učešća u ukupnom uvozu.

Drugo mesto u 2020. godini zauzimaju "Električne mašine, aparati i uređaji" sa 6 odsto učešća. 

Veliki procenat čine "profesionalni naučni i kontrolni instrumenti" kao i "metalne rude i otpaci metala" koji takođe učestvuju sa 6 odsto u ukupnom uvozu.

Kao što smo napomenuli kod izvoza, posmatrajući prethodne godine smenjivale su se grupe izvezenih proizvoda u prvih 10 kategorija uvoza. 

U strukturi uvoza roba iz SAD, u 2018. godini, prvo mesto koje zauzimala je "Nerazvrstana roba po CT-roba na skladištenju", koja je imala 10 odsto učešća u ukupnom uvozu. 

Najveći porast uvoza u odnosu na 2017. godinu , se ostvarila je grupa robe "Avioni i ost. vazduhoplovi, neoperativne mase 15.000kg" sa šest odsto ukupnog uvoza iz SAD. 

Kompanija "JAT-TEHNIKA DOO BEOGRAD", je uvezla nevedene robe u vrednosti od cca26,5 mln USD što je bio i razlog povećanog uvoza iz SAD, u ukupnom iznosu od 468,1 mln USD povećanje od 54,7 odsto u odnosu na celokupnu 2017. godinu. 

"JAT-TEHNIKA DOO BEOGRAD" uvozila je i grupu robe "Avioni, neoperativne mase preko 2000-15000 kg", te se oba vrsta robe nalazila na trećem mestu po učešću u ukupnom uvozu od 4 odsto u 2018. godini.

Za Novu ekonomiju: finansijski analitičari Ivan Stamenković i Nikola Vučković

Projekat je podržala Ambasada SAD.  Stavovi i mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD već isključivo autora.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Sunovrat

    Koliko ja vidim to sve ide u pogresnom smeru. Od mnogo veceg izvoza sada smo u teskom deficitu.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.