Vesti iz zemlje

31.07.2020. 10:03

vesti.mas.bg.ac.rs

Autor: Nova Ekonomija

Fond za nauku finansira projekat vešačke inteligencije Mašinskog fakulteta u Beogradu

Projekat oblasti veštačke inteligencije Mašinskog fakulteta u Beogradu MISSION4.0 biće finansiran iz Fonda za nauku republike Srbije, objavljeno je na internet portalu Mašinskog fakulteta u Beogradu. Na projektu će raditi mult...

Foto: Pixabay

Projekat oblasti veštačke inteligencije Mašinskog fakulteta u Beogradu MISSION4.0 biće finansiran iz Fonda za nauku republike Srbije, objavljeno je na internet portalu Mašinskog fakulteta u Beogradu. Na projektu će raditi multi interdisciplinarni Mašinskog i Filozofskog fakulteta u Beogradu.

„Projekat se odnosi na duboko mašinsko učenje i biološki inspirisanu višekriterijumsku optimizaciju pri upravljanju i terminiranju kibernetsko fizičkih sistema u okviru tehnološkog okruženja Industrije 4.0. Кokretno, projekat je prevashodno orijentisan na razvoj i primenu inteligentnog ponašanja autonomnih mobilnih robotskih sistema sopstvenog razvoja“, rekao je rukovodilac projekta profesor Mašinskog fakulteta Zoran Miljković

„Imajući u vidu naučni potencijal i entuzijazam istraživača na Mašinskom fakultetu, uvereni smo da će u budućnosti biti više ovakvih projekata, posebno u oblastima koje se odnose na razvoj novih tehnologija i razvoj Industrije 4.0, a koji će biti usmereni na pospešivanje proizvodnje, podizanje konkurentnosti proizvodnih kapaciteta i povećanje BDP-a u Srbiji“, rekao je profesor Mašinskog fakultet Aleksandar Simonović.

On je podsetio da su istraživači Mašinskog fakulteta svojevremeno među prvima u Srbiji počeli da rade na projektima veštačke inteligencije.

Projektni tim čini 14 naučnika i mladih istraživača, među kojima su 3 redovna profesora, 2 vanredna profesora, 2 docenta, asistent sa doktoratom, asistent i 5 istraživača-pripravnika.

Industrija 4.0 podrazumeva potpunu digitalizaciju svih procesa proizvodnje i primenu digitalnih tehnologija prilikom kreiranja ideje o nekom proizvodu, inženjeringu proizvoda, organizaciji proizvodnje, realizaciji proizvodnje, kontroli procesa i pružanja industrijskih usluga.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.