Vesti iz zemlje

19.04.2024. 11:18

Autor: Aleksandra Nenadovic

Forbes Srbija: GSP-u porasli prihodi od usluga, ali i dotacije iz gradske kase

Zabeležen i rast prihoda od prodaje usluga...

Foto: Pixabay

Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) Beograd uspelo je da lane smanji gubitke za više od četiri milijarde dinara u poređenju sa 2022. godinom, piše Forbes Srbija. Značajno smanjenje gubitaka GSP-a jeste rezultat rasta prihoda od prodaje usluga (skok od oko dve milijarde dinara), ali je veći uticaj ipak imalo povećanje dotacija gradskog Sekretarijata za finansije.

Prema podacima poslednjeg finansijskog izveštaja preduzeća, neto gubitak bio je prošle godine 879,6 miliona dinara, a 2022. gotovo čak pet milijardi dinara.

GSP je tokom prošle godine ostvario znatan rast poslovnih prihoda, sa 16,9 na 21,5 milijardi dinara, dok je rast ukupnih prihoda 4,9 milijardi u prošloj u odnosu na godinu pre, kada su bili 17,3 milijarde.

Najznačajniji porast prihoda GSP uočava se u stavci ostali poslovni prihodi koji su u 2022. godini bili 1,9 milijardi dinara da bi tokom prošle godine porasli na 4,5 milijardi dinara.

Međutim, u Napomenama dostavljenim uz finansijski izveštaj vidi se povećanje dotacija Gradskog sekretarijata za finansije sa milijardu dinara u 2022. na 3,2 milijarde u prošloj godini.

Dotiranje GSP-a iz gradskog budžeta tako je u 2023. godini tri puta veće u odnosu na godinu dana ranije, a iz napomena se, takođe, može videti i da Grad Beograd ovom saobraćajnom preduzeću finansira tekuće rashode, odnosno zarade i kupovinu goriva koji predstavljaju najznačajnije rashodne stavke u budžetu GSP-a.

„Gradski sekretarijat za finansije vrši dotacije preduzeću svakog meseca za pokriće tekućih rashoda, za zarade i kupovinu goriva. One predstavljaju značajan prihod preduzeća“, stoji u Napomenama.

S druge strane, ukupni rashodi GSP-a porasli su između 2022. i 2023. godine za oko 700 miliona dinara, pre svega zbog većih rashoda za zarade i za amortizaciju, dok su rashodi za nabavku goriva čak i smanjeni za oko pola milijarde dinara.

Bilans stanja GSP-a pokazuje da je ovo preduzeće u prethodnoj godini smanjilo i dugoročna i kratkoročna rezervisanja i obaveze.

Dugoročna su, tako, u 2023. godini bila 4,5 milijardi dinara (godinu pre 6,8 milijardi). U finansijskom izveštaju stoji da među dugoročnim rezervisanjima ozbiljnu stavku predstavljaju dugovanja po osnovu dodele jubilarnih nagrada zaposlenima i to u iznosu koji je 1,18 milijardi dinara, dok rezervisanja za otpremnine zaposlenima iznose gotovo 750 miliona dinara. Nešto više nego što se duguje zaposlenima za ove stavke, duguje se i za kredite, zajmove i lizing.

U prošloj godini GSP je smanjio i svoje kratkoročne obaveze i rezervisanja i to sa 13,8 na 13,3 milijarde dinara.

S tim u vezi, uočava se i da su u 2023. godini uzimane kratkoročne pozajmice od drugih gradskih preduzeća poput Beogradskih elektrana, Vodovoda i Parking servisa od skoro milijardu dinara od kojih su neke već trebalo da budu vraćene u januaru ove godine. Tu su i dugovi prema Vodovodu i Elektranama kao dobavljačima od nešto više od milijardu dinara, a sa Infostanom i Elektranama GSP ima i sporove od gotovo 400 miliona dinara za koje procenjuje da će izgubiti.

Obaveze prema NIS-u su 1,62 milijarde dinara, a ukupno se dobavljačima u zemlji duguje 3,48 milijardi dinara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.