Vesti iz zemlje

13.09.2023. 14:15

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

FSS-u još dva miliona evra iz tekuće budžetske rezerve

Pixabay

Fudbalski savez Srbije (FSS) dobiće još 235 miliona dinara (oko dva miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve na ime finansijske pomoći. FSS je novac iz rezerve dobijao i ranije, na primer u aprilu je tom savezu dodeljeno 298 miliona dinara (oko 2,5 miliona evra), a krajem marta 295 miliona dinara.

Novac koji će sada biti prebačen FSS-u prvobitno je bio namanjen Ministarstvu finansija za novčane kazne i penale po rešenju sudova. Sada se, rešenjem Vlade, taj novac prenosi u tekuću budžetsku rezervu i potom raspoređuje Generalnom sekretarijatu Vlade na ime finasijske pomoći Fudbalskom savezu Srbije.

Nedavnim rebalansom budžeta za 2023. godinu povećani su rashodi Generalnog sekretarijata Vlade za dotacije nevladinim organizacijama (preko pozicije dotacija nevladnim organizacijama se uglavnom i daje novac FSS-u).

Naime, rebalansom je za dotacije nevladnim organizacijama prvobitno bilo projektovano 21,6 miliona dinara, dok je sada predviđen rashod od 1,57 milijardi dinara.

Fisklani savet je u svojim izveštajima ukazivao na negativnu praksu da se sredstva za Generalni sekretarijat Vlade, nakon donošenja Zakona o budžetu višestruko i netransparentno dopunjuju, bilo rebalansom, bilo putem tekuće budžetske rezerve i da se to ponavlja iz godine u godinu.

I u nedavnoj oceni rebalansa budžeta za 2023, Fiskalni savet je ukazao na višegodišnju (lošu) praksu da se na toj poziciji (dotacije nevladinim organizacijama) prvobitnim budžetom planira simboličan iznos (za 2023. godinu svega 20 miliona dinara), koji se zatim u toku godine, van redovne budžetske procedure, diskreciono dopunjuje preko tekuće budžetske rezerve  –  obično za 2-3 milijarde dinara.

„Na ovaj način se u proteklim godinama finansirao čitav niz različitih mera i aktivnosti, mimo izdvajanja koja se već realizuju kroz redovne resorne politike (u okviru ministarstava kulture, sporta i slično). Tako su putem ovog kanala i tokom 2023. godine, baš kao i u ranijim godinama, sredstva od Generalnog sekretarijata dobile organizacije poput Fudbalskog saveza Srbije (600 mln dinara), SPC (500 miliona za izgradnju Hrama Svetog Save), Кošarkaškog saveza Srbije (oko 150 miliona dinara)“,  naveo je Fiskalni savet u analizi koju je objavio povodom rebalansa budžeta.

Za dotacije nevladnim organizacijama Generalni sekretarijat Vlade je 2022. godine potrošio oko 2,45 milijarde dinara, dok je inicijalno za svrhu bilo planirano 1,76 milijardi dinara, vidi se u predlogu završnog računa Srbije za 2022. godinu.

U 2021. godini za dotacije nevladinim organizacijama Generalni sekretarijat Vlade je dao 4,2 milijarde dinara.

Tekuća budžetska rezerva je deo planiranih prihoda u budžetu koji se ne raspoređuje unapred.

Sredstva iz rezerve se raspoređuju na direktne budžetske korisnike tokom fiskalne godine.

Sredstva tekuće budžetske rezerve koriste se za neplanirane svrhe ili za svrhe koje su bile planirane, ali za koje se u toku godine pokaže da nije bilo dovoljno sredstava.

Milioni iz budžetske rezerve za likvidnost Beograda

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.