Vesti iz zemlje

15.08.2018. 14:46

Večernje novosti, Telegraf.rs

Autor: Publika iz celog regiona učestvovala u snimanju jedinstvenog videa

Gašenje 14 škola je tek prva faza optimizacije mreže škola u Srbiji

Od septembra neće više raditi 14 srednjih škola u šest gradova i opština, a umesto njih formirano je sedam novih obrazovnih ustanova, najavljeno je juče. Spajane su po dve škole i tako od 14 osnovano sedam škola, sa novim nazivima i upravom. Ove promene zvanično je usvojila Vlada Srbije, a novine očekuju učenike u Kragujevcu, Novoj Varoši, Nišu, Kuršumliji, Babušnici i Kladovu.

U Kragujevcu su tako ugašene Politehnička i Druga tehnička škola i formirana Srednja tehnička škola. U Novoj Varoši od septembra neće biti Gimnazije Pivo Karamatijević i Tehničke škole, a umesto njih đaci će ići u jednu, sa zvaničnim nazivom – Srednja škola.

U Nišu će od dve tehničke škole („Milutin Milanković“ i „12. oktobar“) biti formirana jedna – Tehnička škola. U Kuršumliji su zvanično ugašene čak četiri škole – dve lokalne i dve koje su svojevremeno izmeštene iz Podujeva, a radile su u ovom gradu.

Spajanjem dve gimnazije formirana je Kuršumlijsko-podujevska gimnazija, a od Ekonomske škole i Tehničke škole Đuro Đaković iz Podujeva, izmeštene u Kuršumliju, formirana je Kuršumlijsko-podujevska ekonomsko-tehnička škola.

U Kladovu je spajanjem Srednje škole Sveti Sava i Tehničke nastala Srednja škola. Neće više biti ni Gimnazije Vuk Karadžić i Tehničke škole u Babušnici, a umesto njih đaci će ići u novu – Srednju školu.

Prema rečima Aleksandra Pajića, pomoćnika ministra prosvete za srednje obrazovanje, ovo je tek prva faza optimizacije mreže škola u Srbiji.

„Plan je da za ovu i narednu školsku godinu oko 40 srednjih škola bude ugašeno i od njih formirano 20 novih. Ovih 14, o kojima je odluku donela Vlada Srbije, predstavljaju prvu fazu i odluka se primenjuje već od početka nove školske godine. Naredna faza biće primenjena od drugog polugodišta, a preostale srednje škole spajaće se od septembra 2019. godine“, objašnjava Pajić za Večernje Novosti.

Spajanjem škola, deo zaposlenih postaće tehnološki višak, a naš sagovornik objašnjava da su to ljudi u stalnom radnom odnosu, te da će biti prioritet da oni budu zbrinuti na druga slobodna mesta u obrazovnom sistemu, ako postoje.

„Ovaj korak je bio neophodan, jer je reč o malim školama, sa malo đaka i ušteda će biti u tome što će sada imati jednog direktora, jednu administraciju… Za đake se ništa ne menja. Obrazovni profili ostaju isti kao i do sada. Jedina novina za deo učenika biće što će promeniti školsku zgradu. Zgrade koje budu ispražnjenje biće upotrebljene za neke druge ustanove u obrazovnom sistemu, poput objekta Druge tehničke škole u Kragujevcu“, objašnjava naš sagovornik.

On objašnjava i da prema važećem pravilniku škole sa tako malo đaka ne bi mogle da postoje. Tako, kaže, gimnazija i tehnička škola u Novoj Varoši imaju po osam odeljenja ili 191 i 196 đaka. Čak i spojene imaju manje od 400 učenika. U Babušnici gimnazija je brojala 99, a tehnička 120 srednjoškolaca.

Pajić najavljuje da će isto biti urađeno i u Vojvodini, gde se proceni da je neophodno, a odluku o tome doneće pokrajinske vlasti. Vojvođanske škole gasiće se i spajati tek od drugog polugodišta, jer do septembra neće biti donete odluke i formirane nove obrazovne ustanove.

Od školske 2019/2020. godine biće spajane i osnovne škole, a tu mrežu moraće da predlože lokalne samouprave, dok se srednjim školama bavi Ministarstvo prosvete. Rok lokalnim samoupravama da dostave predlog plana mreže škola je mart sledeće godine. Najavljeno je i spajanje osnovnih sa srednjim školama tamo gde je broj učenika veoma mali, a administracija glomazna i skupa.

Brišu se i imena velikana

Sa školama, ugasila su se i imena velikama po kojima su nazvani. Biće skinuta tabla sa imenom slavnog Novovarošana slikara Piva Matijevića. U Babušnici će se isto dogoditi Vuku Karadžiću, u Nišu Milutinu Milankoviću, a u Kladovu Svetom Savi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.