Vesti iz zemlje

18.05.2016. 14:09

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Generali Osiguranje Srbija koristi dronove za proveru stanja useva na njivama

Prednosti i značaj korišćenja drona u osiguranju poljoprivrede predstavljene su u okviru 83. međunarodnog Sajma poljoprivrede čiji je generalni pokrovitelj Generali Osiguranje Srbija. 

Glavne prednosti dronova su značajno povećanje transparentnosti, brzine i preciznosti utvrđivanja stanja useva i plodova pre osiguranja i nakon nastanka eventualnog oštećenja, kao i bitno smanjenje troškova sprovođenja osiguranja. Uz to, osiguranici će dronovima moći i preventivno da snimaju useve kako bi odredili koje agrotehničke mere da primenjuju.

„Savremeni pristup u osiguranju useva i plodova podrazumeva upotrebu novih tehnologija radi bržeg i preciznijeg utvrđivanja stanja useva i plodova pre preuzimanja u osiguranje ili nakon štetnog događaja. Upotreba pametnih bespilotnih letelica kao sto je dron, omogućiće i precizno i efikasno snimanje useva, što će naročitu vrednost pokazati kod velikih površina. Pored snimanja, ova tehnologija omogućava i analizu i obradu prikupljenih podataka na osnovu kojih se utvrđuje stanje useva, eventualna oštećenja usled prirodnih nepogoda, bolesti, insekata, klimatskih promena, i drugo“, istakao je Sava Bogićević, direktor tehničke direkcije za razvoj proizvoda, Generali Osiguranje Srbija.

U Srbiji je osigurano 10-15% obradivih površina, od čega je oko 30% kod Generali Osiguranja. Jedan od najvećih rizika sa kojima se srpski poljoprivrednici suočavaju je oštećenje useva od grada. Osiguranje useva od grada predstavlja 85% svih osiguranja useva koji se ugovore tokom jedne godine, u Republici Srbiji. 

Obzirom da je posebno zahtevno utvrditi oštećenje od grada na većim površinama – većim od 10ha jer podrazumeva veliki broj uzoraka (fotografija) očekuje se da upravo u ovom segmentu upotreba drona, koji omogućava snimanje velikog broja uzoraka u kratkom vremenskom periodu i softversku obradu prikupljenih podataka, umnogome olakša postupak i smanji troškove izlaska na teren.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.