Vesti iz zemlje

29.03.2024. 15:33

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Generali Srbija uveo prvu digitalnu agro polisu

Osiguranje useva na "klik"

Poljoprivrednicima u Srbiji od danas mogu da osiguraju svoje useve koristeći samo mobilni telefon, pošto je osiguravajuća kuća Generali Osiguranje Srbija u saradnji sa Institutom BioSens ponudila prvu digitalnu polisu za osiguranje u poljoprivredi na srpskom tržištu.

Proizvođači koji žele na ovaj način da zaštite svoje njive, voćnjake i zasade sada ne moraju da odlaze u poslovnicu i da prikupljaju potrebnu dokumentaciju, a celokupnu proceduru (uključujući i potpisivanje polise) ubuduće mogu da obavljajuju putem aplikacije za Android ili iPhone, navodi se u saopštenju.

Ova digitalna „agro polisa“ koristi veštačku inteligenciju u procesu ugovaranja osiguranja useva i plodova i rešavanja šteta.

„Generali Osiguranje već 20 godina prati potrebe poljoprivrede i unapređuje procese i proizvode osiguranja u ovoj oblasti. Od 2017, kada smo počeli saradnju sa Institutom BioSens, u procese prodaje i procene šteta uveli smo podatke sa satelita, radara, senzora. Nakon prošlogodišnjeg katastrofalnog nevremena u Vojvodini odlučili smo da nađemo način da dopremo do svih poljoprivrednika i damo im mogućnost da se osiguraju na jednostavan način“, izjavio je član Izvršnog odbora Generali Osiguranja Srbija Veselin Danilovac. 

Aplikacija nudi osiguranje od grada, požara i udara groma, a korisnik može da odabere jednu od 15 ponuđenih kultura koje se, najčešće gaje na prostoru Srbije.

Nakon toga, u aplikaciji definiše veličinu zasada koji osigurava, a putem katastra ili GPS koordinata locira se parcela na koju se osiguranje odnosi.

Korisnik u aplikaciji može da vidi visinu premije i osigurane sume pre nego što prihvati odabrano osiguranje.

Digitalna agro polisa je dostupna poljoprivrednicima 24 sata, svih 365 dana u godini. Aplikacija je laka za korišćenje, intuitivna i svaki korisnik je može besplatno skinuti sa Google Play-a odnosno Apple Store-a. Čitav proces se završava za svega nekoliko minuta. Plaćanje premije je isto kao kod klasičnog ugovaranja, u agro roku (po skidanju useva). Za polise ugovorene preko aplikacije Generali će korisnicima obezbediti svu potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje prava na subvencije“, kazao je direktor Direkcije za tehniku osiguranja Generali Osiguranja Srbija Nemanja Beljanski.

Oko 500.000 domaćinstava u Srbiji živi od poljoprivrede, ali je osiguranjem od prirodnih nepogoda pokriveno oko 12 odsto zasađenih površina, što je znatno manje nego u uporedivim zemljama u regionu.

Zbog togga je za osiguranje useva i plodova država obezbedila subvencije, koje se u različitim regionima kreću od 40 do 70 odsto premije osiguranja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.