Foto: Milena Todorović, Nova ekonomija

Gondola isplativa ako proda 2.000 karata dnevno

Foto: Milena Todorović, Nova ekonomija
Da bi se gondola, koja će vredeti 15 miliona evra otplatila, ona mora da prihoduje 25 miliona dinara mesečno, svaki mesec narednih šest godina, piše u analizi Danas-a.

U ovu računicu nisu uključeni troškovi korišćenja i održavanja, a to dalje znači da mora da se proda 2.000 karata dnevno svaki dan u godini.

Gondola bi u tom slučaju morala da ima iskorišćenost od 67 odsto, a cene karata nisu baš najpristupačnije za srpski standard; pa tako karta za odrasle košta 430, a za mališane 300 dinara.

PROČITAJTE JOŠ:

Detaljnija analiza Danas-a pokazuje da bi trebalo da se proda jedna karta na svakih 30 sekundi, 16 sati dnevno, 365 dana u godini i tako šest godina uzastopno i to po ceni od 430 dinara.

Ova gondola, koja će spajati Ušće i Kalemegdan, imaće kapacitet da preveze 3.000 putnika dnevno u razdaljini od jedan kilometar, a postavlja se i pitanje troškova održavanja.

Osim toga, u javnosti i dalje postoji žustra debata koliko će izgradnja gondole narušiti Kalemegdan, kao istorijski spomenik, te kolika je šteta od posečenih stabala.

Dodatno, osim ove gondole koja vredi 15 miliona evra, i Zlatobor dobija svoju gondolu koja košta 13 miliona evra i koja spaja centar sa Tornikom.

Poređenja radi, londoska gondola, Emirejts er lajn, koja se prostire preko Temze i koja je takođe dugačka jedan kilometar, ima slične cene kao i buduća beogradska i nedeljno pravi gubitak od 50.000 funti.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.