FOTO: Gorenje Group

Gorenje se deli na dve kompanije, Uprava ide u Ljubljanu

FOTO: Gorenje Group

Gorenje i Slovenija postaju središte evropskih operacija kineske Hisens grupe, ali će se proizvodnja  odvojiti od administrativnog dela u posebnu kompaniju Gorenje Doo, objavila je Gorenje Grupa koja posluje u sastavu Hisensa.

 "U postupku preoblikovanja Gorenje Grupe, proizvodni deo Gorenje odvajamo od administrativnog dela tako što ćemo sve korporativne podrške za čitav evropski deo Hisense Grupe preneti na kompaniju Hisense Europe sa sedištem u Ljubljani. Tako će Hisense Sloveniju učiniti sedištem za upravljanje svim svojim evropskim operacijama, dok će kompanija Gorenje d.o.o. obuhvatiti proizvodnju samo u Velenju i njegovim podružnicama”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kompanije.

Završni koraci integracije slovenačke kompanije u kinesku grupaciju uključuju i uspostavljanje regionalnih servisnih centara i spajanje međunarodnih prodajnih jedinica.

Kako se navodi, zbog nepovoljne situacije na tržištu rada i problema sa zapošljavanjem odgovarajućih kadrova, Gorenje će zadržati što više radnih mesta, uspostaviti i neke deljene funkcije u kancelarijama u Velenju i organizovati ih kao deljene usluge i centre kompetencija za celu Evropu / Hisense Group. 

Pozivni centri će takođe biti organizovani na regionalnom nivou, na četiri lokacije za celu Evropu.

Kada je reč o fabrikama Gorenja u Srbiji - u Valjevu, Staroj Pazovi i Zaječaru, one su ostvarile ukupni neto izvoz od 654 miliona evra za period od 2008. do 2017. godine, pokazuje istraživanje „100 Najvećih – 100 najboljih u Srbiji" u izdanju Business Info Grupe. Podsećamo, da je u aprilu objavljen poziv za prodaju fabrike malih bojlera Tiki, u Staroj Pazovi.

Gorenje kompanije bele tehnike, koje posluju u Srbiji, u tom periodu izvezle su robu u vrednosti 1,2 milijarde evra, a uvezle za 654 miliona evra.

Prema oceni autora „100 najvećih -100 najboljih u Srbiji", jedan od glavnih razloga za ovakav rezultat jeste dolazak Gorenja među prvima na srpsko tržište, kao i jaka državna podrška kroz subvencije.
 
Takođe, niska cena radne snage, ali i mogućnosti izvoza na rusko tržište značajno je uticalo na ovakav rezultat.

PROČITAJTE JOŠ: NETO IZVOZ GORENJA ZA 10 GODINA 654 MILIONA EVRA

GORENJE VALJEVO ĆE BITI CENTAR ZA RASHLADNU TEHNIKU HISENS GRUPE U EVROPINovu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara