Vesti iz zemlje

14.10.2021. 14:59

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Goša iz Simićeva odlučila da pokrene stečaj

Skupština akcionara Fabrike za proizvodnju specijalne opreme (FSO) "Goša" donela je jednoglasnu odluku o podnošenju podnošenju predloga za pokretanje stečajnog postupka. Ovaj potez je u skladu sa Unapred pripremljenim pla...

Foto: Pixnio - Marko Milivojevic

Skupština akcionara Fabrike za proizvodnju specijalne opreme (FSO) „Goša“ donela je jednoglasnu odluku o podnošenju predloga za pokretanje stečajnog postupka. Ovaj potez je u skladu sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR), navodi se u tekstu odluke.

Fabrika se nalazi u mestu Simićevo, na oko 30 kilometara od Smederevske Palanke, a na kraju 2020. godine imala je 137 zaposlenih.

FSO „Goša“ je pre deset godina bila najveći izvoznik među mali i srednjim preduzećima, kako je Nova ekonomija već pisala.

Pre deset godina, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) dodelila je „Goši“  priznanje za najvećeg izvoznika među malim i srednjim preduzećima, kako je prenela Politika.

Obustavljen prethodni stečajni postupak nad Fabrikom vode

Kako piše u tada objavljenom Politikinom tekstu, u fabrici je radilo 250 ljudi, a sve što su proiizvodili su i izvozili. Pogon fabrike izgradnjen je krajem 70-ih, kako se navodi u tekstu Politike, novcem iz kredita Fonda za razvoj po licenci nemačke kompanije „Teklamit“.

Tadašnji gigant proizvodio je pokretne sistemi za podmazivanje, najviše za vojsku i velike auto-servise, a potom traktorske prikolice i cisterne za tečna đubriva.

Fabrika je 2004. godine privatizovana, a kupac je bilo preduzeće IG Group iz Beograda koje i danas poseduje 79 odsto ukupnih akcija društva. 

Vlasnici „IG Group“ su Dragoslav Miličić i Radiša Jovičić, koji je ujedno i generalni direktor FSO „Goša“.

Fabrika je iz godine u godinu imala sve manje poslovnih prihoda pa je tako 2018. godine imalo prihode od 913 miliona dinara, naredne, 2019, 427 miliona dinara i prethodne, 2020. godine, 193 miliona dinara. 

„Mostogradnja“ završila u stečaju

Istovremeno i rezultati su bili sve lošiji pa je 2018. godine fabrika bila u dobitku 40,5 miliona dinara, dok je 2019. već beležilo neto gubitak od 123 miliona, a 2020. skoro 99 miliona dinara. 

Preduzeće je takođe na kraju svake godine imalo sve manje zaposlenih – na kraju 2018. godine – 227, 2019. godine – 206, 2020. godine – 137 radnika.

U revizorskom izveštaju za 2020. godinu se navodi da akcionarsko društvo ima više sudskih i radnih sporova za koje nije rezervisalo moguće troškove koji će nastati u budućem periodu.

U periodu pandemije fabrika je radila sa trećinom proizvodnih kapaciteta i nije prekidala rad, ali je došlo do smanjenja radnika, a proizvodni proces se odvijao u veoma otežanim uslovima, navodi se u izveštaju revizora.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.