Vesti iz zemlje

22.09.2014. 09:40

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Gotovinski krediti u Srbiji najskuplji u regionu

U Srbiji i u Republici Srpskoj gotovinski krediti su duplo skuplji nego u Federaciji Bosne i Hercegovine i Hrvatskoj.
Za enormno visoke kamate više nema objašnjenja, tvrde analitičari.
Tako su u Srbiji kod kamate na keš zajmove od 15,80 do 22,50 odsto na godišnjem nivou na dinare i evre, a u okruženju od 6,90 do 9,50 odsto na kune i evre, kao i na konvertibilne marke i evre, pišu Novosti. 
Kada je u pitanju Republika Srpska kamate su kao i u Srbiji veće i minimalna iznosi od 15 do 21,25 odsto na godišnjem nivou. Takođe, i iznosi za zaduživanje su znatno veći u Hrvatskoj i BiH, nego u Srbiji i RS. 
Poredili smo kamatne stope u bankama iz Italije, Nemačke i Francuske. Uporedili smo iznose u njihovim ćerkama u Srbiji, Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Federaciji BiH. 
Za nenamenski kredit u Hrvatskoj rok otplate je do 180 meseci, a u Federaciji BiH gotovinski zajmovi mogu da se otplaćuju i do 240 meseci. Naknada za obradu ovih pozajmica iznosi od 1,30 do dva odsto od odobrenog iznosa, a kod nas je najmanje duplo veća i kreće se čak do 3,50 odsto. 
Bankari i dalje imaju isto objašnjenje za ovakvu situaciju, kao i pre i u vreme krize, da su skupi izvori za plasiranje kredita, visok rizik zemlje i velika obavezna rezerva koju izdvajaju kod NBS. Međutim, analitičari tvrde da je to stara priča koja više ne može da bude objašnjenje za enormno visoke kamatne stope, već je uzrok što kod nas i pored 30 banaka nema konkurencije. 
Ukoliko građanin FBiH uzme gotovinski kredit od 20.000 konvertibilnih maraka ili 10.000 evra, odnosno 1.190.000 dinara sa rokom otplate od sedam godina i efektivnom kamatom od 9,45 odsto, rata će iznositi 300,88 konvertibilnih maraka, odnosno oko 150 evra. Obrada kreditnog zahteva je 1,75 odsto. Vođenje kreditnog računa je jedna konvertibilna marka. 
Ukoliko naš građanin u banci, koja nosi isto ime u našoj zemlji, uzme zajam od milion dinara, koliko maksimalno može da se zaduži, sa rokom otplate od 84 meseca i kamatom od 19,20 odsto na godišnjem nivou, dakle više nego duplo većom kamatom, mesečno će otplaćivati 37.762 dinara ili oko 350 evra. Obrada kredita je 3,50 odsto. Mesečno održavanje računa 190 dinara. 
Zatezna kamata koju banke u Hrvatskoj i BiH zaračunavaju ukoliko se kredit ne otplaćuje je 12 odsto godišnje, a kod nas je duplo više. 
Banke koje posluju u Srbiji, u zemljama u regionu svoje klijente rangiraju po određenim kategorijama, koje se kreću od 1a do 1d do 3e nivoa, sa polisom osiguranja, i na osnovu toga formiraju kamate za njih. Kod nas ovakva klasifikacija ne postoji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. kada bi vlada bila otvorena, i kad guvernerka ne bi bila tabakovic, ulagali bi u bitkoin, i mogli bi da obrnu pola miliona dnevno, obzirom da vrednost bitkoina oscilira po hiljadu evra na dnevnom nivou

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.