Srbija

01.07.2024. 15:55

Autor: Katarina Pantelić

Grad Beograd usvojio budžet: Tri miliona evra za jarbole pomereno za 2026. godinu

Nova ekonomija

Srbija

01.07.2024. 15:55

Odbornici u Skupštini Grada Beograda usvojili su danas budžet za 2024. godinu u iznosu od oko 173,4 milijarde dinara. Prošle godine usvojen je budžet Grada u iznosu od 205,5 milijardi dinara od čega je budžet Grada bio 188,7 milijardi dinara a budžeti gradskih opština 16,7 milijardi, da bi u junu bio uvećan za 2,4 odsto.

U ovogodišnjem budžetu našli su se ponovo linijski park, jarbol sa zastavama, gondola, proširenje Knez Mihailove ulice, mapiranje toplotnih ostrva, ali i izgradnja cvetnih satova na teritoriji Beograda. Za neke od stavki koje su se našle u budžetu predviđene su cifre u milijardama, dok je za neke predviđeno nula dinara.

Zanimljivo je da su pojedini projekti čija je realizacija prošlim budžetom bila planirana za ovu godinu, sada opet pomereni, ovog puta za 2026. godinu.

Za ovu godinu, ukupno su planirani budžetski prihodi od 165,6 milijardi dinara, dok će preostalih 7,7 milijardi dinara doći od neutrošenih sredstava iz ranijih godina.

Grad Beograd planira da u 2024. godini uzme i kredite, pa tako od EBRD-a planira kredit u iznosu od pet miliona evra, odnosno 590.000.000 dinara za projekat termalne rehabilitacije javnih zgrada tj. unapređenje energetske efikasnosti.

Pored toga, od domaćih banaka Grad namerava da uzme kredit u iznosu od 236 miliona dinara za puteve, vodovod, kanalizaciju i druge objekte javne namene.

Gradska sekretarka za finansije Katarina Čubrić rekla na sednici da je u odluci o budžetu uključeno sve što je započeto u prvih šest meseci, kao i da su „sredstva predviđena za normalan rad i funkcionisanje gradskih jedinica“.

Dodala je da je u budžet uključena i pomoć za decu u iznosu od 20.000 dinara, ali i najavila rebalans budžeta u septembru ove godine.

Kako je kazala, Gradsko saobraćajno preduzeće je dobilo dodatnih 1,8 milijardi dinara subvencija iz gradskog budžeta, tako da je ukupan iznos subvencija za to preduzeće ove godine tri milijarde dinara.

Odobrnici većinske partije istakli su da je bitno da se budžet što pre usvoji kako bi gradske uprave nastavile nesmetano da funkcionišu i kako bi se nastavili svi započeti radovi u opštinama.

Odbornici su se pohvalili i napredovanjem grada ali i da je, otkad je uveden novi sistem naplate karata, ona povećana za 50 odsto.

Za šta je sve predviđen novac u budžetu?

U budžetu za ovu godinu predviđen je novac u iznosu od 62 miliona dinara za kompleks Autobuske i železničke stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu, za rekonstrukciju i dogradnju Kalenić pijace u iznosu od 1,075 milijardi dinara, za izgradnju gradske pijace u Lazarevcu 251,6 miliona dinara, a za kompleks Zelene pijace Obrenovac 592,8 miliona dinara.

Za rekonstrukciju i dogradnju Kalenić pijace namenjeno je 1,07 milijardi dinara u ovoj godini.

U budžetu Grada za termalnu rehabilitaciju javnih zgrada, odnosno unapređenje energetske efikasnosti namenjeno je 818,7 miliona dinara, za rekonstrukciju glavne ulice u Zemunu 214,2 miliona dinara, dok je za rekonstrukciju Trga Nikole Pašića namenjeno 629,9 miliona dinara.

Kada su u pitanju zelene teme, kao što su zagađenje vazduha, sanacija deponija i toplotna ostrva, Grad namerava i da mapira visoku rezoluciju najugroženijih lokacija u okviru Beogradskog toplotnog ostrva, a za te namene biće dato nešto više od pet miliona dinara.

Za nabavku mernih stanica sa programskim rešenjem za proračunavanje kvaliteta vazduha i predikciju zagađenja biće dato 2,25 miliona dinara, dok će za sanaciju nesanitarnih deponija na teritoriji Beograda biti dato 54,6 miliona dinara.

Za područje priobalja reke Save u granici projekta Beograd na vodi biće izdvojeno 43,9 miliona dinara u budžetu Grada Beograda, a za izgradnju stanova za potrebe uređenja građevinskog zemljišta i objekata od posebnog značaja za Grad Beograd (socijalni stanovi) 24,7 miliona dinara.

Grad planira i rekonstrukciju objekta u Resavskoj 40b kako bi ga prenamenio u Muzej grada Beograda, a za tu aktivnost namenjeno je 76,9 miliona dinara iz budžeta.

U budžetu ove godine našle su se stavke kao što je proširenje Knez Mihailove ulice, ali sredstva za tu namenu nisu predviđena ove godine. Sredstva za trošenje za ovu aktivnost, upisana su za sledeću godinu u iznosu od 140 miliona dinara, ali i za 2026. godinu u iznosu od 220 miliona dinara.

Za smeštaj Beogradskih ličnih asistenata predviđeni su montažni objekti čija je vrednost ukupno, sudeći prema budžetu, 66,9 miliona dinara, dok je u sledećoj godini planirano da se za ovu namenu potroši još 1,24 milijarde dinara.

Od kapitalnih projekata Linijski park nije izostao ni ove godine. Za tu namenu biće izdvojeno 1,06 milijardi dinara.

Prošle godine za nabavku i ugradnju jarbola sa zastavama bilo je dato 100.000 dinara, dok je za 2024. godinu bilo namenjeno 321,4 miliona dinara. Međutim, ovogodišnjim izglasanim budžetom, na tom mestu nalazi se nula dinara, dok je pomenuta cifra pomerena za čak 2026. godinu.

Strela dobija 460 miliona evra od Grada Beograda za autobuski prevoz u Zemunu i Paliluli

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. A sta je sa sredstvima za kanalizaciju, precisavanje voda, ekologiju? Toga nema izgleda vazni su jarboli, cemu i kome, ima li pameti, izgleda nema, pojeli hrcci. Ziveli

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.