Vesti iz zemlje

09.11.2023. 13:11

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Grad naručuje dokumentaciju za biciklistički most Ada Ciganlija-Omladinskih brigada

Printskrin/Plan detaljne regulacije za izgradnju pešačкo - biciкlističкe veze između ulice Omladinsкih brigada i Ada Ciganlije, sa mostom preкo reкe Save

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je tender za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju pešačko-biciklističke veze između ulice Omladinskih brigada i Ade Ciganlije, sa mostom preko reke Save. Procenjena vrednost ove javne nabavke je 125 miliona dinara, odnosno toliko Direkcija procenjuje da će morati da plati izabranom ponuđaču da izradi tehničku dokumentaciju.

Planira se da ukupna dužina mosta bude oko 520 metara i širina minimalno šest metara.

Tehnička dokumentacija obuhvata izradu urbanističkog projekta, izradu geodetskog elaborata, izradu idejnog rešenja za pribavljanje lokacijskih uslova, pribavljanje lokacijskih uslova, izradu studije opravdansoti i idejnog projekta, studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Takođe, nakon dobijanja lokacijskih uslova dobavljač treba da izradi Projekat za građevinsku dozvolu.

Firme zaintetesovane za izradu tehničku dokumentaciju za potrebe Direkcije mogu do 8. decembra da podnesu ponude.

Ugovor sa izabranim ponuđačem trajaće 765 dana, odnosno više od dve godine.

Mostovska saobraćajnica koje treba da se gradi biće veza između postojećih i planiranih pešačko-biciklističkih staza ulice Omladinskih brigada, na novobeogradskoj strani, sa Adom

Ciganlijom. Most je predviđen isključivo za pešačko-biciklistički saobraćaj, a automobilski saobraćaj na mostu će biti zabranjen, osim za vozila sa posebnim režimom korišćenja (hitna, pomoć, vatrogasna služba, održavanje).

„Cilj realizacije predmetne pešačko-biciklističke veze je promovisanje urbane mobilnosti i povezivanje zelenih i rekreativnih zona grada sa ostalim, pre svega stambenim delovima grada, a posebno Novog Beograda i Ade Ciganlije“, dodaje se u tekstu javnog poziva.

Projekat pešačko-biciklističkog mosta je „prioritetni gradski projekat“, definisan zbog globalno usvojenih „Ciljeva Održivog Razvoja“, zasnovan na Strategiji razvoja grada Beograda i Planu održive urbane mobilnosti.

U tim dokumentima se potencira održiva urbana mobilnost kroz „inovativno i održivo planiranje transportnog sistema, a sa ciljem pristupačnosti, bezbednosti saobraćaja, smanjenja emisije ugljen dioksida, povećanja atraktivnosti saobraćaja, kvaliteta života i zaštita životne sredine“, dodaje se u tenderskoj dokumentaciji.

„Osim u rekreativne svrhe, povećanje pešačko-biciklističke infrastrukture doprinosi dostupnosti drugih sadržaja i usluga, kao i pešačkog kretanja, te smanjenju pritiska motornim vozilima Ade Ciganlije na čukaričkoj strani“.

Forma i konstrukcija mosta, kako se navodi, treba da bude elegantna, laka, ekonomična, optimalna.

Pri tom je neophodno voditi računa o nameni, načinu izvođenja i održavanju.

Planirana je dvosmerna biciklističko-pešačka staza duž cele mostovske konstrukcije.

Objekat mosta se planira u vodnom zemljištu sa trupom iznad zone korita reke i pristupnim rampama u branjenom delu savskog nasipa na obe obale reke Save.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.