Srbija

09.03.2016. 17:05

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

‘Građani ni posle poplava nisu shvatili značaj osiguranja’

Srbija

09.03.2016. 17:05

Prvog dana ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma, predsednica izvršnog komiteta UNIQA osiguranja Gordana Bukumirić, učestvovala je u panelu na temu Definisanje glavnih problema u industriji osiguranja.

Gospođa Bukumirić je istakla da građani Srbije nisu izvukli pouke posle velikih poplava koje su pogodile Srbiju 2014. godine i da i dalje ne osiguravaju svoju imovinu od posledica vremenskih nepogoda. 

„Nažalost, udeo osiguranja od posledica poplava u ukupnom osiguranju domaćinstva  nimalo nije povećano u poslednje dve godine“, istakla je Bukumirić. 

Ona je navela da svega 20 odsto domaćinstva, koje imaju neki vid osiguranja, izdvaja novc za osiguranje od posledica poplava. Prema njenim rečima, osiguravajuće kompanije u saradnji s državnim institucijama moraju da rade više na obuci građana o značaju osiguranja imovine od posledica poplava i drugih vremenskih nepogoda.

„Kada bi država ukinula ili smanjima davanja iz budžeta za nadoknadu šteta od polava i drugih prirodnih nepogoda, svest o značaju osiguranja imovine bi se vrlo brzo razvila kod našeg stanovništva. Sa druge strane i za državu je isplativije da ova vrsta šteta, bude nadoknađena od strane osiguravajućih kompanija“, istakla je Bukumirić. 

Ona je dodala da je u nekim državama ova vrsta osiguranja obavezna, ali da, iako taj model ne mora da se primeni u Srbiji, je važno da vlasnici gazdinstava shvate da mogu svoju imovinu da zaštite, umesto da od države čekaju da im na neki način nadoknadi deo štete, dodala je Bukimirić.

UNIQA osiguranje već devetu godinu za redom podržava Kopaonik biznis Forum, jedan od najprestižnijih ekonomskih događaja u zemlji. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.