Vesti iz zemlje

09.10.2018. 10:19

N1 Beograd

Autor: Erdogan

Građani opštine Čukarica strahuju zbog novog Urbanističkog plana

Na opštini Čukarica planirana je izmena Urbanističkog plana, o kojoj su građani bili obavešteni, kako za N1 kažu, jedino papirom koji je bio okačen na stubu u neposrednoj blizini zgrade opštine. O planovima opštinskih vlasti, ipak se pročulo.

Sada građani više ulica na Banovom brdu strahuju da će, ukoliko novi Urbanistički plan bude usvojen, njihovi privatni posedi biti ugroženi, ali i vrtić, sve zbog, tvrde, interesa privatnih investitora koji imaju u planu da grade nove višespratnice.

Dobro došli u Dostojevskog broj 5, na Banovom Brdu, gde se na delu privatne parcele Dragane Todorović uziglo, kako kaže, „nelegalno“ zdanje. Osim što uzurpira privatni posed, baš ovaj objekat stoji na sred puta novoj dvosmernoj saobraćajnici, koja je u planu.

„Privatni plac počinje od onog dela tamo, po svim geometarskim nacrtima, nastavlja se na ovaj deo placa ovde, ovaj nelegalni objekat koji je ovde sagrađen, nalazi se između dve javne površine, ugrožava sve nas ovde“, kaže Dragana Todorović, stanarka Banovog Brda.

Ali, odgovor nadležnih o zahtevu za zaustavljanje legalizacije spornog objekta nikada nije stigao, niti su građani obavešteni o detaljima novog Urbanističkog plana. Kojim je, kažu, isplanirano da se objekt zaštiti i zaobiđe, a da se zarad gradnje dvosmernice oduzmu delovi privatnih parcela, kao i deo dvorišta vrtića „Sveti Sava“.

Sve kako bi se obezbedio pristup za drugi objekat, višespratnicu koja tek treba da se gradi. Zato su se uputili kod prvog čoveka Čukarice.

„Mi smo se ovde skupili u ime stanara Dobrinovićeve, Dostojevskog i Ostroške. Te su ulice bile slepe, sada su jednosmerne, a planira se da budu dvosmerne, šest metara sa metar i po, čime se direktno ugrožava naše pravo svojine. Iza toga svega se krije neki investitor koji ima nameru da podigne šestospratnicu u jednom malom sokačetu, pored obdaništa“, objašnjava Dragana Nikolić, pedijatar, stanarka Banovog Brda.

„Ovim novim planom dolazi se do toga da će se vrtić sa sve četiri strane, oko igrališta, biti okružen sa četiri dvosmerne ulice, samim tim ugrožava se bezbednost dece, a još više ugrožava se zdravlje, zbog velike količine buke, izduvnih gasova i ono što su takođe planirali je da se postavi trafostanica koja bi imala veoma veliki, loš uticaj na zdravlje same dece“, dodaje Milica Burazor, iz saveta roditelja predškolske ustanove „Sveti Sava“.

Predsednik opštine Srđan Kolarić je nezadovoljne građane saslušao.

„A ne znate kome to ide? Ne znate? Koja ste vi opština ako ne znate ko je… „Koji su to stručnjaci osmislili da jedan dečiji vrtić okruže sa četiri strane, dvosmernim saobraćajnicama? Da li je iko od tih urbanista izašao na teren da vidi okuženje?“, upitali su građani.

Kolarić je onda i poručio: „Drago mi je, eto, što ima i kamera, nije to bitno da bi se neko od nas slikao, nego da se ovekoveči… Ono što mi tražimo i za šta se borimo i šta radimo je da se poboljša kvalitet života na našoj opštini. Niko neće biti zaštićen i niko nema pravo da dozvoli, da lični interes bilo čiji bude iznad javnog interesa“.

A upravo se zbog kvaliteta života, građani bune. Jer će, ukoliko se novi Urbanistički plan usvoji, umesto zelenila i drvoreda, dobiti veliku raskrsnicu, a deca iz vrtića za trećinu manje dvorište.

Iako su spremni da idu na sud, od opštinske vlasti očekuju hitnu reakciju, a sa predsednikom Čukarice, rastali su se uz reči: „Ne postoje građani zbog opštine, nego opština zbog građana.“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.