Vesti iz zemlje

21.05.2024. 11:32

Saopštenje

Autor: Aleksandra Nenadović

Građani Srbije i dalje vrlo pesimistični prema inflaciji

Finansijske institucije su najoptimističnije, dok je privreda negde u sredini...

Foto: Pixabay

Građani Srbije očekuje da će inflacija u kratkom roku porasti na 15 odsto, a u srednjem roku (za dve, tri godine) smatraju da će biti oko deset odsto, rezultati su aprilske Ankete o inflacionim očekivanjima koje je objavila Narodna banka Srbije (NBS). Iako su ocene kratkoročne inflacije kod građana povećane u odnosu na mart, ona je ipak manja od percipiranog rasta cena na malo beleženog u prethodnoj godini. 

Ukupno, oko 80 odsto građana smatra da će inflacija porasti u narednih 12 meseci saopštila je Narodna banka Srbije.

Privreda je nešto optimističnija, ali na duži rok ipak očekuju rast inflacije, odnosno rast i ulaznih i izlaznih cena.

Najoptimističniji je finansijski sektor, pa tako majska anketa agencije Bloomberg pokazuje da se kratkoročna očekivanja nalaze na nivou od 3,2 odsto, što je vrednost bliska centralnoj vrednosti cilja NBS.

Srednjoročna očekivanja finansijskog sektora u aprilu iznose 3,3 odsto za dve godine (u martu je to bilo na 3,5 odsto) i ravno tri odsto za tri godine unapred (u martu bilo 3,2 odsto) stoji u izveštaju Narodne banke Srbije.

Inflaciona očekivanja privrede ostala su na istom nivou kao u prethodnoj anketi kada je reč o očekivanjima za narednih 12 meseci – tačno pet odsto, a toliko predviđaju i za dve godine unapred. Očekivanja za tri godine unapred povećana su sa 3,5 odsto u martu na 3,8 odsto u aprilu, saopštila je centralna banka.

Većina privrednika, oko 63 odsto, ne očekuje promene u cenama sopstvenih proizvoda/usluga u naredna tri meseca, dok je udeo onih koji očekuju rast izlaznih cena na sličnom nivou iz prethodne ankete – oko 37 odsto.

Kada je reč o očekivanjima koja se odnose na duži rok, od dvanaest meseci unapred, nešto više od 60 odsto privrednika očekuje rast cena svojih ulaznih i izlaznih cena.

Radi transparentne komunikacije s javnošću, NBS od maja 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.