Vesti iz zemlje

19.10.2023. 14:28

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Grejne instalacije nema skoro polovina stanova u Srbiji

Radijator Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Na teritoriji Srbije tri odsto stanova nema kanalizacione instalacije, četiri odsto stanova nema instalacije vodovoda, dok je bez grejnih instalacija čak 46 odsto stambenih jedinica, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. 

U Srbiji ima 3.613.352 stanova, od čega je 2.625.711 nastanjenih stanova, 633.842 nenastanjenih, 288.883 stanova koji se povremeno koriste, dok je 64.916 stanova koji se koriste za obavljanje delatnosti.

Stan ima vodovodne instalacije ako u najmanje jednoj prostoriji ima ugrađene vodovodne instalacije, bez obzira na to da li su priključene na javni vodovod, mesni ili seoski vodovod, hidrofor i specijalne pumpe ili uopšte nisu priključene.

I dok četiri odsto stanova nema instalacije vodovoda, podaci RZS-a pokazuju da je 75 odsto stanova na javnom vodovodu, sa je 11 odsto stanova priključeno na seoski/mesni vodovod, za devet stanova odsto je navedeno „ostalo“, dok je za jedan procenat stanova stanje „nepoznato“.

Stanovi sa „ostalim“ vrstama instalacija za vodovod bi bili oni stanovi sa instalacijama koje su priključene na hidrofor i slične specijalne pumpe ili se voda dovodi slobodnim padom). U ovu grupu svrstani su i stanovi koji imaju instalacije, ali one još nisu priključe

Stan ima instalacije kanalizacije, ako u bilo kojoj prostoriji u stanu postoje kanalizacione instalacije, bez obzira na to da li su priključene na javnu kanalizaciju, septičku jamu, reku, otvoreni kanal i sl. ili uopšte nisu priključene.

Prema tom kriterijumu, 3 odsto stanova nema instalacije kanalizacije, na javnu kanalizaciju  je priključeno 57 odsto stanova, 34 stanova na septičke jame, u  kategoriji „ostalo“ se nalazi 4 odsto stanova, dok je za 2 odsto stanova „nepoznato“.

„Ostale“ vrste instalacija imaju na primer stanovi kod kojih su instalacije priključene/povezane na reku, otvoreni kanal i sl.). U ovu grupu svrstani su i stanovi koji imaju instalacije, ali one još nisu priključene.

Istalacijama grejanja je opremljeno 46 odsto stanova, 31 odsto ima etažno grejanje, 20 odsto centralno grejanje, a 3 odsto stanova stoji „nepoznato“.

Instalacije grejanja postoje ako su  postavljene bar u jednoj prostoriji stana, bez obzira na to da li se toplota isporučuje iz javne/mesne toplane (centralno grejanje), ili se prostorije u stanu greju toplotom isporučenom iz zajedničke kotlarnice u zgradi ili stanu (etažno grejanje).

Po podacima RZS-a, 99,34 stanova ima instalacije elektručne energije, dok je stanova koji su priključeni na gasovodnu mrežu je 11,9  odsto.

Stan ima instalacije električne energije ukoliko u stanu, ili bar u jednoj od prostorija stana, postoje instalacije električne energije, bez obzira na to da li su priključene na javnu mrežu ili nisu.  Stan ima instalacije gasa samo ako se stan isporučuje preko mreže.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.