Vesti iz zemlje

29.02.2016. 11:23

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

GUVERNERKA: Zbog čijeg interesa da pustim dnevne oscilacije dinara?

NBS će raditi tako da će i dalje održavati stabilnost kursa, uz najmanje troškove i najviše rezultata, izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Tabaković je za RTS, na pitanje o preporuci MMF da NBS dozvoli veće dnevne promene kursa, rekla da će NBS kao i do sada činti sve da te fluktuacije budu procenjene po svojoj prirodi i da uz najmanji trošak postigne najveću stabilnost.
„Ja pitam sa kojim ciljem, zbog čijeg interesa i sa kojim rezultatom treba dozvoliti veće dnevne oscilacije. Greška da treba zbog dugoročne stabilnosti dozvoliti veće dnevne oscilacije koje su mnoge zemlje koje imaju visoku evroizovanu ekonomiju posegle za tim teorijskim konceptom čistog targetiranja inflacije, sa bukvalno neintervenisanjem na deviznom tržištu, je prošlost i greška koja je plaćena trošenjem deviznih rezervi i bukvalno otvorenošću za šokove“, rekla je Tabaković.
Ona je navele da je od početka godine na odbranu dinara potrošeno 390 miliona evra, a da je napuštanje investitora koji ulažu u hartije od vrednosti u čitavom reigonu, koji izlaze sa tržišta kupujući devize, stvorilo pritisak na kurs.
Podsetila je da je od 2010. godine do 2012. godine i momenta kada je ona postala guverner potrošeno 3,7 milijardi evra za odbranu dinara, a da je on oslabio 19 odsto, dok je za poslednje nepune četiri godine potrošeno 1,3 milijarde, pri čemu je dinar oslabio nepunih četiri odsto.
Tabaković je istakla da građani treba da imaju poverenje, jer je NBS ostvarila kredibilitet.
Upitana da li će predstojeći izbori uticati na kurs, Tabaković je podsetila da je NBS u njenom mandatu već imala jedne izbore i da je i tu godinu završila sa jedan odsto slabljenja valute.
Kaže da građani mogu da budu sigurni da će kao i do sada u Srbiji pad valute i slabljenje biti manje u odnosu na druge ekonomije.
Tabaković je navela i da u razgovoru sa MMF tema poskupljenja struje nije bila na dnevnom redu i da će se o tome pričati kada se ta misija vrati.
„Mi svoju projekciju baziramo da će rast BDP iduće godine biti 1,8, MMF kaže da će biti 1,75, mi projektujemo da će biti poskupljenje struje, ali nije je bilo u 2013. uopšte, u 2014. je bilo samo sedam odsto, iako se pričalo da će biti dvostruko više, tako da ostavimo Vladi da ona o tome odluči u skladu sa cenom struje u okruženju, potrebama i mogućnostima ove države“, navela je Tabaković.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.