Vesti iz zemlje

20.10.2015. 15:14

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Halkbanka otvorila prvu poslovnicu u Srbiji

U Beogradu je otvorena prva poslovnica turske Halkbanke u Srbiji, koja je kupila većinski deo kapitala Čačanke banke.
Poslovnicu turske banke su otvorili ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, turski ministar ekonomije Nihaj Zajbekči, ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Božaj i predsednik Borda direktora Halkabne Mustafa Ajdin .
„Od danas formalno-pravno Halkbanka počinje da posluje i od nje se očekuje da pojača konkurenciju u Srbiji“, istakao je Ljajić i izrazio nadu da će Halkbanka ubrzo otvoriti još filijala u Srbiji.
Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, rekao je da poslovni ljudi i građani imaju velika očekivanja od dolaska Halkbanke u Srbiju i izrazio očekivanje da će ta finansijska institucija svojim poslovanjem ta očekivanja i ispuniti.
„Ako je u Makedoniji otvorila 33 filijale, onda očekujem da će otvoriti 100 u Srbiji, i u njima zaposliti oko 1.500 ljudi, pošto pretpostavljam da u njima treba zaposliti po 15 ljudi“, rekao je Ljajić i dodao da na osnovu iskustva u Makedoniji, treba očekivati da će to pomoći rastu malih i srednjih preduzeća u Srbiji.
Najvažnija stvar koja se očekuje od Halkbanke jeste da donese sigurnost ulaganja, jer sama najava od maja ove godine da će Halkabnka doći u Srbiju, pojačala je interesovanje i drugih banaka za srpsko tržište, rekao je potpredsdenik Vlade Srbije.
Ministar Zajbekči je izrazio uverenje da će Halkbanka doprineti da se uvećaju ulaganja i ekonomska saradnja dve zemlje.
Zajbekči je podržao turska ulaganja u Srbiju i napomenuo da će ministri regiona na sutrašnjem skupu u Sarajevu na kojoj će biti razmotrene mogućnosti veće privredne saradnje Turske, BiH i Srbiji, na čemu će se on lično angažovati.
Turski ministar je istakao doprinos ministra Ljajića i Vlade Srbije na otvaranju filijale Halkbanke u Srbiji.
Ono što radi u Turskoj, Halkbanka će raditi i u Srbiji, poručio je ministar Zajbekči i napomenuo da zahvaljujući dvema turskim bankama koje posluju u Rumuniji, ulaganja turskih investitora u tu zemlju iznose oko četiri milijardi evra.
Ajdin je rekao da je Halkbanka peta po veličini banka u Srbiji, a u Makedoniji je 2011. otvorola prvu filijala gde je peta po veličini.
Halkbanka je u martu ove godine kupila većinski deo kapitala u Čačanskoj banci i nije joj cilj da bude najveća u Srbiji, već da ima što više filijala, i da doprinese da se udvostruči ili utrostruči privredna saradnja promet Turske i Srbije, istakao je Ajdin.
Halkbanka je kupila čačansku banku, u maju ove godine, za 10,1 milion evra, odnosno 76,74 odsto kapitala te domaće banke.
Halkbanka je osnovana 1938. godine i šesta je po velični banka u Turskoj, sa preko 900 filijala i 17.000 zaposlenih u matičnoj zemlji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.