Srbija

03.11.2023. 12:44

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Hleb „sava“ neće poskupeti, cene u pekarama diže manjak radnika

Foto: Nova ekonomija

Srbija

03.11.2023. 12:44

Cena hleba „sava“ neće se povećavati do kraja godine, a najverovatnije neće poskupeti ni nakon Nove godine, izjavio je za Novu ekonomiju Zoran Pralica, predsednik Udruženja pekara, poslastičara, mlinara i koradžija Srbije.

Od ove nedelje, više malih zanatskih pekarskih radnji je blago podiglo cene peciva, usled poskupljenja struje i gasa koje je nastupilo 1. novembra, ali on ne očekuje dalje pogoršanje cena jer su cene kvasca i brašna pale za nekoliko dinara.

Na potencijalni rast cena hleba i peciva više utiču povećane plate radnicima u pekarama, zbog velikog problema sa manjkom radne snage u celoj industriji, dodao je Pralica.

„Najveći problem u pekarskoj industriji je što nema dovoljno radnika, plata prodavaca u pekarama koja je pre dve godine iznosila oko 35.000 dinara ove godine je između 70.000 i 80.000 dinara, a pekari koji rade noću imaju između 180.000 i 200.000 dinara“, kaže Pralica.

Prema poslednjim podacima RZS-a, plata prodavaca u pekari još nije dostigla prosečnu platu u Srbiji, koja je za avgust 2023. godine iznosila 86.112 dinara neto (bez poreza i doprinosa).

„Povećani troškovi za plate više utiču na cene peciva nego promene cena sirovina“, naglasio je Pralica.

Problem sa nedostatkom radne snage nije samo karakterističan za Srbiju, primetan je i u drugim zemljama, pa u Nemačkoj na primer nedostaje mnogo radnika u ugostiteljstvu.

Mnoge pekare se zatvaraju, ali se otvaraju i nove, jer mnogi bi hteli da zarade u ovom poslu, ali nisu upućeni u sve probleme i troškove.

Proizvodnja hleba „sava“ prošle godine je povećana oko 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali se za toliko smanjila proizvodnja specijalnih vrsta hleba, dodao je Pralica.

Nova ekonomija je nedavno pisala da su poljoprivredni proizvođači iz okoline Čačka ove sezone manje zainteresovani za setvu pšenice, a slična situacija je i u Vojvodini, glavnu žitnicu Srbije.

Pralica kaže da ratari nisu zainteresovani za uzgajanje ove žitarice jer u Srbiji ima dovoljno pšenice, na zalihama je oko tri miliona tona.

„U pekarstvu ukupno i za proizvodnju konditorskih proizvoda u Srbiji troši se oko milion i po tona godišnje pšenice“, zaključio je predstavnik Udruženja pekara, poslastičara, mlinara i koradžija.

Pšenicom gotovo i da ne trgujemo

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.