Vesti iz zemlje

06.11.2017. 14:52

Beta, Krik

Autor: Nova Ekonomija

I Vladimir Đukanović Đuka iz SNS-a u Rajskim papirima

U projektu Rajski papiri koji otkriva veze više stotina svetskih političara i biznismena sa ofšor kompanijama, nalazi se i i jedna od najvećih domaćih kladionica, Meridian, koja je pokrenula posao internet klađenja na Malti 2007. godine – u vreme kada je to bilo zabranjeno u Srbiji, preneo je KRIK koji je radio na tom projektu.

Kladionice Meridian u Srbiji drži domaća kompanija Joker Games, osnovana 2001, koja je u vlasništvu Aleksandra Milovanovića, Snežane Božović i Zorana Miloševića.

Kako navodi KRIK, u toj kompaniji radio je narodni poslanik i član Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović. Krajem decembra 2012, nakon dolaska SNS-a na vlast, Milošević i Đukanović postavljeni su za članove tročlane Skupštine javnog preduzeća Državna lutrija Srbije.

Troje vlasnika Meridiana su, kako direktno, tako i preko firme Joker Games, vlasnici dve kompanije na Malti – Meridian Gaming, osnovane 2007, i Meridian Gaming Holdings, osnovane sredinom 2016. godine.

Sajt meridianbet.com vodi se na maltešku kompaniju Meridian Gaming i na njemu mogu da se klade posetioci iz celog sveta.

U pisanom odgovoru KRIK-u vlasnici Meridiana rekli su da nisu primarno zbog poreskih olakšica osnovali kompanije na Malti, već da su to uradili kako bi ušli u posao onlajn klađenja.

Dugogodišnji direktor Jugoimporta vlasnik firme na Malti

U Rajskim papirima pojavljuje se i general Jovan Čeković, dugogodišnji direktor državne firme za trgovinu oružjem Jugoimport SDPR.

On je vlasnik malteške kompanije Jomil Malta Limited koja je osnovana u septembru 2007. godine, a koja je deo šire mreže kompanija Jomil registrovanih u Srbiji, Crnoj Gori, Francuskoj, Kongu, Kipru, Malti i Angoli, a njima upravljaju Čeković i njegova ćerka Milica.

Deo firmi registrovan je za izvoz naoruženja, a pojedine se bave poljoprivredom i seoskim turizmom.

Čekoviću se sudilo za zloupotrebu službenog položaja, između ostalog jer je 2002. godine sa računa firme Jugoimport SDPR u Libiji isplatio 400.000 dolara kompaniji u Liberiji sa kojom SDPR nije imao nikakav poslovni odnos, kako su objavili domaći mediji. On je na kraju oslobođen optužbi.

Bivši general i trgovac oružjem Radoš Rubaković takođe posluje na Malti i vlasnik je kompanije Cofis Export-Import co. Limited, osnovane 2008. Njegova firma je 2010. godine u Srbiji osnovala predstavništvo.

Rubaković je u Srbiji vlasnik istoimene kompanije za trgovinu naoružanjem Cofis, registrovane 1992. Isti biznis vodi i u Crnoj Gori.

U dokumentima i kompanija povezana sa aferom Tamnava

Dokumenta govore i o prodaji dela vlasništva domaće kompanije Južna Bačka koja sklapa milionske poslove s državom. Južna Bačka poznata je, kako je naveo KRIK, i po aferi u vezi sa ispumpavanjem poplavljenog kopa Tamnava u Rudarskom basenu Kolubara.

Rajski papiri otkrivaju da je do udela u ovoj kompaniji došla osoba koja je povezana s jednim od najmoćnijih ljudi u Srbiji. Ovu priču KRIK će objaviti narednih dana.

Procurela dokumenta otkrivaju i pozadinu propasti privatizovane kompanije Energetika iz Loznice, dela čuvenog holdinga Viskoza.

Ta fabrika, koja je grejala domove polovine Lozničana, privatizovana je 2007. godine kada ju je kupila italijanska firma Decotra, u vlasništvu srpskih biznismena Ljube Miskina i Vladimira Šekrevskog.

Najavljeno je da će Decotra s partnerima iz Budimpešte u sklopu Energetike izraditi novu elektranu na gas, ali pogoni te firme prestali su da greju Loznicu u zimu 2010. godine, jer je preduzeće zapalo u finansijske probleme.

Vladimir Šekrevski poznat je, kako navodi KRIK, po dve pogubne privatizacije – kupio je državno preduzeće Hidrogradnja iz Vršca, koje je sada u blokadi, kao i brodogradilište Terratrade-brodoremont kod Sombora, koje je u stečaju. Firme Vladimira Šekrevskog u Srbiji su tužene čak 99 puta.

Bogdan Rodić vlasnik dve ofšor kompanije

Kontroverzni biznismen Bogdan Rodić, među čijim su partnerima bili bliski saradnici narko-bosa Darka Šarića, vlasnik je dve ofšor kompanije registrovane na Malti, pokazuju procurela dokumenta iz projekta Rajski papiri.

Firmu Jammb Holding LTD preuzeo je aprila 2009. Preko ove firme, vlasnik je i druge kompanije na Malti, Luxmat Ltd, takođe od 2009. godine. Ovu kompaniju je zbog neaktivnosti ugasio zvanični poslovni registar 2014. godine.

Procurela dokumenta, međutim, ne pokazuju čime se ove firme bave. Nijedna od malteških firmi nema predstavništva niti kompanije u vlasništvu u Srbiji.

Porodica Rodić poseduje mnogo firmi u Srbiji, ali je pre svega poznata po tome što je osnovala trgovinski lanac „Roda“, kao i što je u vlasništvu članova porodice bila MB pivara.

Novi detalji o učesniku sporne privatizacije Šinvoz

Procurela dokumenta otkrivaju i nove detalje o biznismenu Nebojši Ivkoviću – jednom od učesnika 24 sporne privatizacije koje je istraživao Savet za borbu protiv korupcije, a koji je privatizovao fabriku za proizvodnju i remont šinskih vozila Šinvoz iz Zrenjanina u aprilu 2004. godine, koja je potom otišla u stečaj.

Savet je u izveštaju naveo da je Ivković kršio ugovor o privatizaciji i namerno zaduživao fabriku, a „Šinvoz“ je izašao iz stečaja pošto su najveći poverioci – firme povezane sa Ivkovićem podnele plan reorganizacije.

U procurelim dokumentima pojavljuje se i kompanija Nano Consulting Ltd koju je 2008. godine na Malti osnovao Rade Vojvodić, vlasnik beogradske firme Comandante.

Malteška firma od osnivanja nije imala prihode poslovanja, već samo troškove.

U dokumentima i građevinci i projektanti

Novinari KRIK-a nisu pronašli tragove njenog poslovanja u Srbiji. Branislav Grujić, srpski biznismen koji ima poslove i u Rusiji, u projektu Rajski papiri pojavljuje se kao suvlasnik malteške kompanije PF Properties Limited. Partner mu je Rus Arkadij Zelmanovič Blank.

Poznati srpski građevinski inženjer Zoran Florić vlasnik je malteške firme Roads Team Company LTD osnovane u avgustu 2010. godine i njegovo ime pojavljuje se i u projektu Panamska dokumenta. Njegova srpska firma Euro Gardi Group nosilac je konzorcijuma koji je u aprilu ove godine dobio javnu nabavku za izradu projekta nove zgrade Radio-televizije Vojvodine – posao vredan 20 miliona dinara.

U dokumentima sa Malte pojavljuje se i arhitekta Ivan Bekčić-Petrović, izvođač radova rekonstrukcije terminala 2 Aerodroma Nikola Tesla. On je 2012. sa partnerima osnovao kompaniju „Synthesis Group Malta“ koja je rukovodila beogradskim ograncima, „Montagna SM i Sintezis Inženjering.

Ogranci su nedavno preneti u vlasništvo Bekčića i njegovih kolega, a on je za KRIK rekao da je firma sa Malte preko lokalnih kompanija pružala tehničku podršku njihovim građevinskim projektima u Rusiji i Ukrajini, dok u Srbiji nisu poslovali zbog krize u građevinskom sektoru.

U bazi podataka i nekadašnji savetnik Agencije za privatizaciju

U bazi podataka pojavljuje se i ime britanskog advokata Marka Harisona koji radi iz kancelarije registrovane u Beogradu. Harison je bio savetnik Agencije za privatizaciju u nekoliko velikih poslova, uključujući i kontroverznu privatizaciju benzinskih pumpi „Beopetrol“.

Među klijentima objavljenim na internet prezentaciji Harisonove kancelarije nalaze se domaća preduzeća EPS, nekadašnji Jat Airways, Fijat, zatim crnogorska vlada, kao i nekoliko inostranih banaka i velikih renomiranih međunarodnih kompanija.

Istraživanje Rajski papiri koje predvode Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara – ICIJ i nemački list „Zidojče cajtung otkriva tajne poslove svetskih lidera, engleske kraljice, muzičkih zvezda i poznatih korporacija.

Kako je podsetio KRIK, posedovanje ofšor kompanije i poslovanje preko nje ne podrazumeva nužno nezakonite radnje, ali te kompanije mogu da se koriste za izbegavanje plaćanja poreza, skrivanje vlasništva, pranje novca, kao i izbegavanje antimonopolskih zakona.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.