Vesti iz zemlje

21.03.2024. 16:57

Autor: Katarina Pantelić

IMK „14. oktobar“ prodaje imovinu

Pixabay

Industrija mašina i komponenata „14. oktobar“ iz Kruševca oglasila je prodaju nepokretnosti u vrednosti od 75,75 miliona dinara, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Od pokretne imovine, navedena su samo osnovna sredstva, sitan inventar i zalihe.

Kada je u pitanju nepokretna imovina u nju spada udeo od 9217/9968 idelnih delova koje predstavljaju građevinsko zemljište izvan građevinskog područja, kao i dve industrijske hale, upravna zgrada sa portirnicom, magacin boja i lakova, podstanica za acetilen i kiseonik, dve trafostanice i kompresorska stanica.

Pravo na učešće u postupku prodaje imaju sva pravna i fizička lica koja nakon dobijanja profakture izvrše uplatu radi otkupa prodajne dokumentacije u iznosu od 400.000 dinara uvećano za PDV.

Nakon otkupa prodajne dokumentacije imovina se može razgledati svakog radnog dana od 9 do 15 časova a najkasnije do 4. aprila ove godine.

Javno nadmetanje će se održati 10. aprila u 11 časova u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika na Terazijama u Beogradu.

IMK „14. oktobar“ je u januaru 2016. godine podnela predlog za pokretanje stečajnog postupka a kao razlog za to je navela prezaduživanje s pojašnjenjem da je imovina fabrike manja od njenih obaveza.

Već u junu 2017. godine fabrika je prodata „SCMG 14. oktobar“ u ime češke kompanije “Czechoslovak Group” za 485,03 miliona dinara.

Kako je navedeno na sajtu preduzeća, istorija IMK 14. oktobar ima korene u autrijskim i mađarskim investitorima koji su ga osnovali 1923. godine.

Preduzeće je inicijalno specijalizovano za popravku i proizvodnju vagona, a u prvim godinama poslovanja je fokusiralo svoje aktivnosti na remont i popravku vozila i teretnih vagona.

Vremenom je proizvodnja proširena na proizvodnju čelika, građevinskih materijala, metalnih proizvoda široke potrošnje, kao i proizvoda namenjenih vojnoj industriji.

Nakon Drugog svetskog rata, preduzeće je nacionalizovano i obnovljeno nakon ratnih oštećenja. Ime “14. oktobar” dobilo je u znak sećanja na dan oslobođenja Kruševca od nacističke okupacije 1944. godine. Tokom godina, preduzeće je proizvodilo građevinske mašine, opremu za rudarstvo, poljoprivredu i saobraćaj, kao i mašinske delove.

„U periodu svojih najuspešnijih godina, preduzeće je bilo jedan od najvećih proizvođača teške mehanizacije u Jugoslaviji, zapošljavajući oko 8.000 ljudi“, navodi se na sajtu fabrike.

Godine 2017. godine, preduzeće je kupila “SCMG 14. oktobar” iz Beograda u ime češke kompanije “Czechoslovak Group”.

Ovaj korak predstavlja novu fazu u istoriji preduzeća, dok se trudi da ponovo uspostavi svoj položaj na tržištu i nastavi sa inovacijama u oblasti teške industrije.

Niče Nacionalni bokserski centar na Novom Beogradu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.