Vesti iz zemlje

10.11.2015. 16:38

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Imovina penzijskog fonda Generali porasla na 7,5 milijardi dinara

Devet godina od osnivanja, Đenerali dobrovoljni penzijski fond povećao je imovinu na 7,5 milijardi dinara, što je više od četvrtine tržišta dobrovoljnih penzijskih fondova.

Ovo je prvo društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom osnovano u Srbiji, 2006. godine, i u okviru njega posluju dva fonda – Generali Basic i Generali Index. Ukupan broj članova iznosi preko 52.000.

Od početka poslovanja, Generali Basic dobrovoljni penzijski fond ostvarivao je pozitivan prinos od 9,79% godišnje. Prošle godine, Generali Basic fond ostvario je prinos od 12,63%, što je najveći ostvaren prinos na nivou čitave industrije. Kada je reč o Generali Index fondu (fond koji ulaže isključivo u evro indeksiranu aktivu) prosečan godišnji prinos u poslednje 3 godine iznosio je 5,35%, dok je prošle godine ovaj procenat iznosio 3,57%. 

„Ponosni smo na rezultate koje je ostvario naš dobrovoljni penzijski fond. Finansijski rezultat prošlogodišnjeg poslovanja, uprkos neverovatno izazovnom tržišnom okruženju, odražava posvećenost naših ljudi da održe obećanje dato klijentima. Generali stoji na čvrstim osnovama i spreman je da se takmiči i pobedi na današnjem visoko konkurentnom tržištu. 

Učešće našeg dobrovoljnog penzijskog osiguranja je trenutno 28% na srpskom tržištu, a naš cilj je da dostignemo 33%.“ – rekao je generalni direktor Generali Osiguranja Srbija, Andrea Simoncelli i dodao:“Stanje osnovnih, državnih penzijskih fondova u skoro svim zemljama sveta je takvo da generacija današnje dece, kada dođe vreme za to, neće imati penziju ili će imati sasvim mali iznos koji im neće biti dovoljan za život. Zbog toga je neophodno da poraste svest o značaju dobrovoljnih penzijskih fondova, koji će u budućnosti samo rasti. Niko drugi se neće brinuti za vašu budućnost osim vas samih.” 

„Trenutna situacija na tržištu je stabilna, a imovina fondova je u konstantnom porastu. Ono što moramo imati na umu jeste da ova vrsta štednje jeste potreba, a ne luksuz, posebno imajući u vidu situaciju sa javnim penzionim sistemom. Upravo zato smatramo da prostora za dalji razvoj industrije i te kako ima“, istakla je Nataša Marjanović, izvršna direktorka Generali Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom. 

Kako bi plastično istakla benefite ovakve štednje, Nataša Marjanović iznela je i primer: „Član Generali dobrovoljnog penzijskog fonda koji je sa uplatama penzijskih doprinosa počeo 2006. godine, svakog meseca uplaćujući maksimalni neoporezivi iznos i kojem je poslodavac uplaćivao isti iznos, danas na svom ličnom računu ima gotovo 1,5 miliona dinara odnosno 12.000 evra.“ 

Govoreći o planovima kompanije, Nataša Marjanović je istakla: „Planovi kompanije podrazumevaju nastavak ostvarivanja značajnih pozitivnih prinosa za članove fondova, kao i održavanje nivoa uplata klijenata, s obzirom na to da opšte mere štednje utiču na poslovanje čitave industrije. 

Sa druge strane, očekujemo nastavak reformi državnog penzionog sistema. Produžetak radnog veka, trajne kazne za prevremeni odlazak u penziju i smanjenje grejs perioda za penzije biće dodatni podsticaj za mnoge građane i poslodavce da počnu da razmišljaju o uplaćivanju doprinosa u dobrovoljne penzijske fondove.“ 

Dobrovoljni penzijski fondovi Generali Basic i Generali Index imaju jasno diferencirane investicione politike i dva različita mehanizma borbe protiv inflacije i depresijacije dinara. U Dobrovoljnom penzijskom fondu Generali Index se štedi isključivo u evro indeksiranoj aktivi, dok se u fondu Generali Basic kombinuje ulaganje u evro indeksiranu aktivu sa ulaganjem u kvalitetne dinarski denominovane instrumente. 

Poslovanje dobrovoljnih penzijskih fondova je strogo regulisano i kontrolisano od strane Narodne banke Srbije. Zagarantovana je sigurnost ulaganja, kroz striktna ograničenja u šta i koliko maksimalno društvo za upravljanje penzijskim fondom sme da ulaže. Sigurnost ulaganja, uz veliku javnost rada, doprinosi transparentnosti koja je potrebna za izgradnju poverenja, u proteklim vremenima često narušavanog, a bez kojeg je postojanje ovakvog proizvoda praktično nemoguće.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.