Foto: Nova ekonomija

Indeks prekinutog detinjstva: Srbija bez napretka u brizi o deci

Foto: Nova ekonomija
Srbija se ove godine nalazi na 46. mestu u svetu na osnovu brige o decu što je ista pozicija kao prethodne godine, pokazuje Indeks prekinutog detinjstva organizacije Save the Children.

U odnosu na 2018, indeks Srbije je blago pao sa 928 na 927  u ovoj godini.

Indeks prekinutog detinjstva rangira 176 država sveta po tome gde je detinjstvo najmanje, a gdje najviše ugroženo, a sastoji se iz osam indikatora: loše zdravlje, neuhranjenost, isključivanje iz obrazovanja, dečiji rad, maloletnički brakovi, maloletničke trudnoće i ekstremno nasilje.

U odnosu na 2000. godinu, indeks Srbije je porastao za 37 i iznosi sada 927, što znači da je danas manjem broju dece u Srbiji ugroženo detinjstvo nego pre skoro 20 godina.

PROČITAJTE JOŠ:

Što se tiče regiona, Crna Gora napredovala je na Indeksu prekinutog detinjstva za tri mesta i ove godine nalazi se na 50. poziciji.  Bosna i Hercegovina (BiH) zauzima 38. poziciju, u odnosu na prošlu godinu napredovala je za jedno mesto.

Najlošije pozicionirana zemlja je Albanija, na 61. mestu. Međutim, ona je najviše napredovala u regionu zabeleživši skok u odnosu na prošlogodišnju 77. poziciju.

Prvo mesto na listi zauzima Singapur, a za njim slede Finska i Švedska, kao i Slovenija koja sa Norveškom deli  treće mesto.

Indeks je deo Globalnog izveštaja detinjstva koji pokazuje da su se okolnosti za decu poboljšale u 173 od 176 zemalja u proteklih 20 godina.

Najdramatičniji napredak ostvaren je među najsiromašnijim zemaljama sveta. Sijera Leone ostvarila je najveće poboljšanje od 2000. godine, nakon čega slede Ruanda, Etiopija i Niger. Centralnoafrička Republika se nalazi na posljednjem mestu, uz Niger koji se - uprkos nedavnom napretku – nalazi na dnu liste, kao i Čad.

Procenjeno je da je 970 miliona dece ostalo bez detinjstva u 2000. godini, zbog događaja koji su menjali njihove živote. Taj broj danas je smanjen na 690 miliona. To znači da najmanje 280 miliona dece u svetu ima bolje šanse da odrasta zdravo, obrazovano i sigurno nego u bilo koje vreme u protekle dve decenije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.