Srbija

01.08.2023. 09:20

RZS

Autor: Katarina Pantelić

Industrijska proizvodnja u junu neznatno porasla u odnosu na prethodnu godinu

Foto: Pixabay

Srbija

01.08.2023. 09:20

Industrijska proizvodnja u Srbiji u junu ove godine veća je za 0,5 odsto u odnosu na jun 2022. godine, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Industrijska proizvodnja u periodu od januara do juna 2023. godine, u poređenju sa istim periodom 2022. godine, veća je za 1,7 odsto.

Posmatrano po sektorima, u poređenju sa junom prošle godine, u sektoru snabdevanja električno energijom, gasom, parom i klimatizacija zabeležen je rast od 12,7 odsto.

U sektoru rudarstva je zabeležen pad od 13,4 odsto u odnosu na jun prošle godine, objavio je RZS.

Podaci o industrijskoj proizvodnji u junu ove, u odnosu na jun prethodne godine, pokazuju da je došlo do rasta u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 9,5 odsto, intermedijarnih proizvoda (osim energije) za 0,4 odsto i trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,3 procenta.

Sa druge strane, pad je zabeležen u proizvodnji energije za 0,4 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,6 odsto.

Inače, obim industrijske proizvodnje za isti posmatrani periodu beleži rast kod 13 oblasti i pad kod 16 oblasti.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u junu 2023. godine, u odnosu na jun 2022. godine, imale su: proizvodnja struje, osnovnih metala, računara, elektronskih i optičkih proizvoda, osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata i proizvodnja motornih vozila i prikolica.

Turista iz Kine u junu više za oko 350 odsto

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.