Srbija

27.12.2022. 16:46

Autor: Katarina Baletić

Inflacija još nije ukroćena, pitanje da li je najgore već prošlo

Evri, lupa i digitron Foto: Pixabay

Plata u evrima

Srbija

27.12.2022. 16:46

Postoje ozbiljni signali da nisu u potpunosti ispravna očekivanja da se globalna inflacija vraća u normalu, kao i da se inflacija u razvijenim državama nalazila na vrhuncu u trećem i početkom četvrtog kvartala, rekao je profesor FEFA fakulteta i bivši ministar finansija Dušan Vujović.

Postoji bojazan, kako ocenjuje, da inflacija postane generalni problem i da se desi „metastaziranje inflacije“.

„Regionalni izveštaj za Zapadani Balkan pokazuje da su inflatorna očekivanja u Srbiji porasla od avgusta ove godine i da su otišla do 20 odsto. To je nešto što treba imati i u vidu. Treba imati u vidu i da će i kod nas, kada se povuku svi ovi efekti podsticaja odlaganja kredita itd, to delovati na privredu i moguće je da će se situacija zakomplikovati“, ocenjuje Vujović.

Nemačka i Italija će u 2023. godini imati negativni privredni rast, što će uticati i na Srbiju jer se radi o jednim glavnih trgovinskih partnera, kaže Vujović.

„Očekuje se da će Evrozona (2023. godine) imati privredni rast svega 0,5 odsto, pri čemu Nemačka -0,5 odsto i Italija -0,3 odsto. To su naši glavni trgovinski partneri i oni pogađaju ne samo nas već i zemlje iz našeg okruženja koje su i tehnološki i na razne druge načine, na primer preko doznaka, povezane sa tim područjem“, rekao je Vujović na poslednjem „FEFA razgovoru“ na kome je bilo reči o ekonomskim očekivanjima za narednu godinu.

Svi ovi sekundarni efekti smanjenog provrednog rasta će u najboljem slučaju po Srbiju biti neutralni, a očekuje se i da budu negativni, ocenjuje Vujović.

Za razliku od Evrozone, očekuje se da će Kina 2023. godine povećati svoj privredni rast sa 3,2 na 4,4, odsto, a da će SAD imati umerenu stopu rasta od jedan odsto.

Vujović ističe da su sve revizije zvaničnih insitucija u toku godine išle naniže a kada je u pitanju prognoza privrednog rasta, što znači da se kriza produbljuje.

„Još uvek nismo sigurni da se nalazimo na dnu krize i da ćemo da krenemo u izlazak“, kaže on.

Globalni rast usporava u 2022. godini

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.