Srbija

12.06.2024. 13:01

Autor: Nova Ekonomija

Inflacija u maju pala na 4,5 odsto, vraćena u ciljani koridor Narodne banke

Dinari Foto: Paola Felix Meza

Srbija

12.06.2024. 13:01

Tokom maja cene u Srbiji su porasle za 0,4 odsto u odnosu na april, dok su u odnosu na godinu dana ranije bile više za 4,5 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku. Za prvih pet meseci inflacija iznosi 2,2 procenta.

To znači da je inflacija u maju posle dugo vremena ponovo ušla u ciljani koridor Narodne banke Srbije od 1,5 do 4,5 odsto. Smirivanje inflacije koja je od izbijanja energetske krize i rate u Ukrajini uglavnom bila dvocifrena dovelo je do spekulacija o tome da bi Narodna banka Srbije mogla da snizi referentnu kamatnu stopu, posebno nakon slične odluke koju je nedavno donela Evropska centralna banka. Ipak, stručnjaci smatraju da je još uvek prerano za to.

Prema podacima RZS, cene proizvoda i usluga lične potrošnje u maju su u proseku porasle za 0,4 odsto. Potrošačke cene u maju 2024. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 4,5 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2023. godine u proseku povećane za 2,2 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u  maju 2024. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupi Alkoholna pića i duvan (1,9 odsto), u grupama Odeća i obuća i Restorani i hoteli (za po 0,9 odsto), Transport (0,7 odsto), Stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (0,6 odsto), u grupama Zdravlje i Oprema za stan i tekuće održavanje (za po 0,4 odsto), Rekreacija i kultura (0,3 odsto) i Obrazovanje (0,1 odsto).  Pad cena zabeležen je u grupama Hrana i bezalkoholna pića i Komunikacije (za po -0,2 procenta).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.