Vesti iz zemlje

26.01.2017. 10:26

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Inicijativa Ne davimo Beograd će podržati Sašu Jankovića na izborima

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je da će na predsedničkim izborima podržati Sašu Jankovića.

„Saša Janković je svojim radom pokazao da poštuje ova načela i značajno je doprineo uspostavljanju nezavisnog samostalnog kontrolnog organa, a time i jačanju demokratskih institucija, i zbog toga ga podržavamo u kandidaturi za predsednika Srbije“, navode u saopštenju iz Inicijative.

Oni dodaju i da je potrebno uspostaviti funkcionalne demokratske institucije, vladavinu prava i pravnu državu nasuprot vladavini javnih funkcionera koji sebe postavljaju iznad zakona, a deluju mimo zakona, i u konačnici usvajaju zakone kojima se favorizuje interes uskog kruga ljudi.

„Iako je u proteklih nekoliko godina bio pod snažnim pritiskom izvršne vlasti da ćuti i prihvati kršenje ljudskih prava, zakona i procedura, zaštitnik građana je stao u odbranu prava, sloboda i dostojanstva građana, traživši način da se sistemski isprave nepravilnosti u funkcionisanju izvršnih i upravnih organa vlasti. Podsećamo da je Zaštitnik građana utvrdio i sa razlogom obelodanio javnosti da je beogradska policija, saučestvovala i stala na stranu kriminalne grupe koja je u noći 24. i 25. aprila, 2016. godine, lišila slobode i ugrozila bezbednost građana i srušila objekte u Hercegovačkoj ulici i Savamali“, piše u saopštenju.  

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podržava Sašu Jankovića kao predsedničkog kandidata, smatrajući da ga njegov dosadašnji rad kvalifikuje za ovu veoma važnu funkciju i verujući da bi on sa pozicije predsednika republike doprineo: razvoju demokratskog društva u kojem se poštuju slobode i prava građana, sprečavanju samovolje i instrumentalizacije institucija sistema u korist ljudi bliskih vlasti, ali od njega očekuju i da sprovodi politiku koja u prvi plan stavlja interese svih građana, a pogotovo građana koji su u nezavidnom materijalnom položaju, nasuprot interesa postojeće ekonomsko-političke elite.     

„Međutim, da bi se poboljšao život svih građana Srbije, moraju se znatno smanjiti ekonomske nejednakosti u našem društvu, ojačati i zaštiti socio-ekonomska i radnička prava, sprečiti dalja privatizacija javnih resursa, a uvećati skup javnih dobara koja su dostupna svima. Između ostalog, to podrazumeva da se ponovo uspostavi kvalitetno i svima dostupno zdravstvo, obrazovanje i socijalna zaštita, kao i da se omogući građanima da učestvuju u procesima kojima se definiše politika i donose odluke o raspolaganju javnim resursima“, navode oni i dodaju da  to podrazumeva i da se ispravi nepravda koja je privatizacijama i kriminalnim radnjama naneta radnicima koji su stoički i na svoju štetu branili dostojanstvo svih građana Srbije, kada su zahtevali da država stane u odbranu njihovih socio-ekonomskih i vlasničkih prava. 

„Nužno, to znači i da pravi kriminalci koji imaju potporu države moraju završiti u zatvoru, a da se politika kojom se sve privatizuje, gura na tržište, deli građane na one koji žive u luksuzu i one koji nemaju ništa, mora zaustaviti. Stoga, naša podrška Saši Jankoviću je iskrena, dobronamerna i principijelna, a smatramo da on kao budući predsednik republike mora svojim autoritetom, u okviru svojih ovlašćenja, insistirati na rešavanju ovih ključnih pitanja za građane Srbije i sprovoditi upravo drugačiju politiku koja bi u prvi plan stavila interese građana i građanki Srbije“, kažu ativisti Ne davimo Beograd.

Kako navode, dužnost im je da upozore da je opasno zavaravati se da će promena doći odozgo, a da će narod tu učestvovati tako što će puko zaokružiti jedno ime na glasačkom listiću. 

„Za pravu transformaciju našeg društva potrebno je da se organizujemo i počnemo da rešavamo probleme u zgradi, u komšiluku, u mesnoj zajednici, u našem gradu. Promena je potrebna, kako na najvišem mestu u državi, tako i na lokalnom nivou, i mi od te borbe nećemo odustati“, istaklu su.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.