Vesti iz zemlje

17.03.2016. 09:33

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Inovacije dovode do većeg uspeha preduzeća

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić izjavio je  da se projekat Plato Srbija 3 koji se zasniva na tome da velike korporacije prenose znanja i iskustva mikro, malim i srednjim preduzećima pokazao kao uspešan, jer doprinosi boljem poslovanju malih firmi.

Taj projekat je namenjen malim firmama da bi pokrenuo inovacije u menadžmentu i proizvodnji, novim tehnološkim generacijama i prenosio znanja koristeći primere dobre prakse.

„Male firme pokazuju bolje poslovne rezultate, a korist projekta je i u uspostavljanju kontakata sa privrednim subjektima u zemlji i inostranstvu“, rekao je Miletić na tribini „Mala i srednja preduzeća partner u razvoju organizacija“ koja je održana u PKS.

Miletić je ocenio da je inovativni pristup malih i srednjih preduzeća koji se bazira na podršci velikih kompanija osnov oporavka i rasta privrede.

„Inovacije su intelektualni proizvod i zato nikad ne umiru i morate da budete hrabri kako bi transformisali inovacije u proizvode, ali i da budete korak ili dva ispred konkurenata i različitih faktora u Srbiji i Zapadnom Balkanu. Ovo je interesantna okolina ne samo za inovacije nego i za preživljavanje“, rekao je Miletić.

Trgovinski ataše ambasade Austrije u Srbiji Fabijan Gems izjavio je da inovacije osnažuju konkurentnost, osiguravaju radna mesta i ekonomski razvoj, kako na mikro tako i na makro nivou.

On je rekao da su austrijske kompanije eksperti kada je reč o inovacijama i podsetio da trenutno oko 500 firmi iz te zemlje posluje u Srbiji.

Prema podacima PKS, ovaj evropski projekat je uspeo da umreži i na taj način razvije saradnju malih i velikih u preko 50.000 mikro, malih i srednjih preduzeća u Evropi i kao takav se primenjuje u 34 evropske države, uključujući i Srbiju preko PKS.

U svim tim zemljama projekat se sprovodi preko mreže privrednih komora. Plato projekat je primenjen u Srbiji od 2009. godine i belgijska komora Voka kao pokretač projekta još od devedesetih, a na osnovu dobrih rezultata 2011. je ustupila licencu komori Srbije da može u narednim godinama da realizuje ovaj projekat.

Plato projekat se realizuje u 24 meseca, prema metodologiji i obuhvata seriju postupaka koji identifikuju probleme malih firmi u praksii kroz metodološki pristup organizacije radionica uključuju se mentori, odnosno srednji menadžeri velikih kompanija, koji prenose inovativna znanja od upravljanja resursima do inovacija u tehnološkim postupcima do finansija, marketinga…

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.