Ispravne deklaracije u marketima ima samo 68 odsto namirnica

Ispravnu deklaraciju u supermarketima Srbije ima 68 odsto prehrambenih proizvoda, dok ostatak od 32 odsto i dalje ima neki nedostatak, pokazalo je istraživanje koje je sproveo IHIS Nutricionizam, u periodu maj-avgust, a na uzorku od preko 2.500 proizvoda.

Istraživanjem je utvrđeno da je najbolje deklarisana kategorija slatkih i slanih konditora, u kojoj je više od 75 odsto ispravnih deklaracija, dok se najviše neadekvatnih deklaracija nalazi u kategoriji hleba i peciva, kao i na proizvodima sa takozvane "zdrave police". 

Kod zdrave hrane ispravno je deklarisano tek 52, odnosno 55 odsto proizvoda. 

Najčešće greške u kategoriji hleba su neadekvatno deklarisanje aditiva, neboldirani alergeni, nerazumljive nutritivne izjave tipa "izvor i visok sadržaj proteina i/ili vlakana". 

Izgled deklaracija u obe ove kategorije navodi na zaključak da nedostaju stručnjaci, pre svega tehnolozi, kod proizvođača ovih proizvoda. 

U kategoriji bezalkoholnih pića ima mnogo primera neispravnog deklarisanja i tu je najveći broj grešaka koje prouzrokuju namerno zavođenje potrošača. 

Primetno je da su proizvođači angažovali agencije koje pokušavaju da istaknu nepostojeći kvalitet proizvoda.

U toj kategoriji greške su i dalje: neisticanje zaslađivača u nazivu proizvoda, takođe neisticanje dodavanja vitamina u nazivu proizvoda sa namerom da potrošač pomisli da se oni nalaze prirodno u voćnom soku. 

Nedostaje i hemijski oblik vitamina u spisku sastojaka.

Slika na frontu pakovanja i naziv proizvoda nisu usklađeni. I dalje je namerno nejasno označavanje voćnih sokova, nektara i osvežavajućih bezalkoholnih pića na frontu pakovanja, iako je količina voćnog sadržaja drastično različita u ove tri kategorije proizvoda.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Marko

    Misljenja sam da pravilno konzumiranje hrane moze da produzi zivot, kao i da losa hrana moze da ga skrati. Interesuje me ako mi neko lazima i prevarama podmetne losu hranu, mogu li tuziti prodavca te hrane za pokusaj ubistva.