Vesti iz zemlje

12.08.2017. 09:43

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Istraživanje: Mladi žele da odu iz Srbije

Mladi u Srbiji su razočarani, prate politička dešavanja, brine ih nezaposlenosti i zbog toga žele da odu iz zemlje, čulo se na predstavljanju Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih koji je sačinila Krovna organizacija mladih.

Istraživanje koje je putem upitnika sprovedeno od maja do jula ove godine, pokazalo je da oko 40 odsto mladih do 30 godina starosti smatra da je Srbiji potreban jak vođa kojeg će pratiti, a 32 odsto njih je ocenilo da demokratija nije najbolji oblik vladavine.

„Podatak da svaki treća mlada osoba u Srbiji ne vidi demokratiju kao najbolji oblik demokratije je posebno zabrinjavajući“, kazao je predsednik Krovne organizacije mladih Boban Stojanović.

Upitnik s 282 pitanja popunilo je 396 ispitanika, a među njima 42 odsto podržava ulazak Srbije u EU, dok 28 odsto ima negativnu reakciju kada se pomene Unija, dok 25 odsto smatra da bi se u Srbiji živelo bolje ako bi zemlja postala članica EU.

Oko 60 odsto mladih živi u porodičnom stanu, u svom stanu boravi njih oko 10 odsto, u iznajmljenom stanu živi 20,6 odsto, a u učeničkom ili studentskom domu živi 5,5 odsto mladih. Oko 70 odsto mladih planira da se iseli iz mesta u kojem živi.

Više od 60 odsto mladih nema svojih prihoda, dok 16,8 odsto zarađuje do 30.000 dinara. Od 30.000 do 50.000 dinara zarađuje 12,4 odsto mladih, a od 50.000 do 80.000 njih 6,5 odsto. Platu veću od 80.000 dinara prima 3,6 odsto.

Na pitanje da li su članovi političke partije, 81 odsto mladih je odgovorilo da nisu, 11 odsto da jesu, a tri odsto njih planira da se učlani u stranku. Više od polovine mladih smatra da partije ne rade u njihovom interesu, a 44,7 odsto njih ima izrazito negativan odnos prema stranka.

Mladi u Srbiji slabo veruju institucijama i političarima – institucija s najvećim poverenjem od 2,9 odsto je Vojska. Na pitanje da li postoji političar kojem verujete, 76 odsto mladih odgovorilo je negativno.

Mladi nisu zadovoljni njihovim učešćem u odlučivanju, a kao primer je navedeno to da u aktuelnom sazivu parlamenta od 250 poslanika, samo troje njih ima manje od 30 godina.

Samo tri lokalne samouprave u Srbiji – Plandište, Bački Petrovac i Palilula – imaju na čelu osobe mlađe od 30 godina.

Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja kao prioritet u radu ministarstava izdvaja borbu protiv nezaposlenosti, koja prema poslednjim podacima iznosi 28,5 odsto i veće je nego u ostalim kategorijama stanovništva.

„Mladi su ranjiva grupa i potrebna im je posebna podrška“, kazala je Klašnja, ali je ujedno i pozvala mlade na aktivizam.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.