Branko Ružić FOTO: N1

Rok za predaju lista 15 dana pre održavanja neposrednih izbora

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina 4. novembra

Branko Ružić FOTO: N1

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić raspisao je izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina za 4. novembar.

Članove za nacionalne savete 2018. godine biraju 22 manjinske zajednice, od toga 18 nacionalnih manjina je ispunilo uslov za neposredne izbore (albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipćanska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska, češka), a četiri za izbore putem elektorske skupštine (makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska).

Rok za predaju lista za neposredne izbore je 15 dana pre održavanja neposrednih izbora, odnosno 30 dana pre održavanja izbora putem elektorske skupštine.

Nakon četiri godine raspisujemo redovne izbore za nacionalne savete kao tela koja su veoma značajna za očuvanje tradicije, kulture, upotrebe jezika i pisma. Po preseku stanja 15. avgusta skoro 475.000 naših građana je upisano u poseban birački spisak - rekao je Ružić.

On je pozvao sve građane pripadnike manjina koji žive u Srbiji da iskoriste biračko pravo i da se upišu u poseban birački spisak.

Takođe, ocenio je da na izbore ne može da utiče najava Bošnjačkog nacionalnog veća i Albanskog nacionalnog saveta Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti nedavno usvojenih zakona koji se tiču nacionalnih manjina, a koji, po njihovim tvrdnjama smanjuju prava manjinama. Ružić je naveo da je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu dobilo pohvale za te zakone od međunarodnih institucija.

U Srbiji skoro 13 odsto od ukupnog broja stanovništva čine nacionalne manjine. Redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održavaju se na četiri godine.

Nacionalni savet ima najmanje 15, a najviše 35 članova. U slučaju nacionalne manjine čiji je broj prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva manji od 10.000 lica, nacionalni savet broji 15 članova, odnosno 35 ukoliko je broj veći od 100.000 lica. Savet može imati i 19, 23 i 29 članova u zavisnosti od rezultata sa popisa stanovništva.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozivala je sve pripadnike nacionalnih zajednica u Srbiji da iskoriste svoja ustavna i zakonska prava i upišu se u poseban birački spisak, saopšteno je iz te stranke.

- Važnost ovih institucija je od velikog značaja za građane koji su pripadnici nacionalne zajednice, ali i za čitav sistem vlasti u Srbiji - ističe se u saopštenju, i navodi da LSV poziva i državne organe da u potpunosti podrže ovaj izborni proces i tako omoguće visoku participaciju pripadnika nacionalnih zajednica na izborima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara