Vesti iz zemlje

24.03.2022. 11:47

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

#Izbori2022: Šta predlažu socijalisti?

Socijalistička partija Srbije

Unapređenje obrazovanja, veće mogućnosti zapošljavanja za mlade, izjednačavanje plata muškaraca i žena, socijalne penzije za sve ljude u starom dobu, povećanje subvencija za poljoprivredne proizvođače, biće u fokusu koalicije Socijalistička partija Srbije (SPS)-Jedinstvena Srbija (JS)-Zelena Srbija u predstojećem periodu. 

„Naša politika je i socijalistička, odnosna ona koja zastupa interese onih koji žive od svog rada. Zato mislimo da u vreme stalne tranzicije u kojoj se nalazimo više decenija moramo da vodimo računa o onima koju su nezaštićeni, a to znači o onima koji su promenom društvenog sistema i uvođenjem brutalnog kapitalizma iz prvobitne akumulacije kapitala ostali bez svojih prava kao radnici“, rekao je na izbornoj konferenciji u Novom Sadu predsednik SPS-a Ivica Dačić.

Dačić je poručio da se kolicija zalaže za izjednačavanje plata muškaraca i žena, jer žene imaju manje plate samo zato što su žene. 

„Naš stav je i da svim ljudima u starom dobu treba obezbediti socijalne penzije, bez obzira na to da li imaju uslov za penziju ili ne, kao i da se za polovinu povećaju subvencije poljoprivrednim proizvođačima“, rekao je Dačić. 

Osnova političkog programa SPS-a je projekat razvoja društva koji se zove demokratski socijalizam, porast društvenog blagostanja, bolji i pravedniji uslovi rada, veća zaposlenost i zarade, piše u Programu Socijalističke partije Srbije (SPS).

Socijalisti će, piše u Programu, težiti ostvarenju pune zaposlenosti u uslovima ekonomske stabilnosti. 

„Najveći značaj za ostvarenje pune zaposlenosti na kome će insistirati socijalisti imaju: direktne strane investicije, podsticaj domaće štednje, razvoj malih i srednjih preduzeća, organizovanje javnih radova, politika ravnomernog regionalnog razvoja, podsticaj razvoju sela, poljoprivrede i infrastrukture. Takva razvojna orijentacija treba da bude podržana promenama na tržištu rada u pravcu njegove veće fleksibilnosti po uzoru na razvijene tržišne privrede zemalja Evropske unije“, piše u Programu SPS-a.

SPS smatra da se radnicma mora omogućiti stalno sticanje novih znanja i veština i investicije u humani kapital moraju biti zajednička briga i obaveza društva i poslodavaca. 

„Srbija mora da stvara uslove da mlade ljude zadrži u zemlji, ne prisilom i propagandom, već unapređenjem obrazovanja i većim mogućnostima zapošljavanja“, poručio je Dačić na otvaranju Samita mladih u Beogradu. 

Naveo je da srpski obrazovni sistem mora da pruža veće mogućnosti za sticanje znanja i kvalifikacija, koje mlade ljude čine konkurentnim na tržištu. 

U Programu SPS-a piše da država nezaposlenima mora obezbediti pravo na besplatno školovanje, lečenje i povlastice u plaćanju komunalnih usluga.

„NOVI EKONOMSKI DOGOVOR“: KAKO SRBIJA ZA 15 GODINA DA DOSTIGNE ČEŠKU 
#Izbori2022: Dveri obećavaju smanjenje poreza na zarade, brigu o porodici

Fila najavljuje dodatno čišćenje i uređenje Beograda 

Toma Fila, kandidat izborne liste „Ivica Dačić – premijer Srbije, Toma Fila – gradonačelnik Beograda“ u intervjuu za Politiku je kao jedan od svojih prvih poteza ako postane gradonačelnik najavio pokretanje kampanje dodatnog čišćenja i uređenja grada. 

„Znam ja da Gradska čistoća radi koliko može i da sistem funkcioniše, ali ja hoću da Beograd bude ponovo beo grad. Da naglasim tu potrebu za higijenom, za sređivanjem divnih fasada koje je Beograd sačuvao iz prošlih vremena. To su svedočanstva duha grada i njegove istorije, a to mi je jako važno“, rekao je Fila. 

Pored infrastrukturnih i drugih značajnih projekata, za Tomu Filu će prioritet biti socijalna briga, briga o deci i porodici i briga o porodiljama, kao i najstarijim sugrađanima. 

„Grad Beograd već godinama vodi odgovornu socijalnu politiku i pruža podršku mladim roditeljima. Moji drugovi socijalisti su se i ranije zalagali za ove teme. Recimo, tako je Aleksandar Antić za vreme svog mandata u skupštini grada prvi predložio da se novčana pomoć isplaćuje i nezaposlenim porodiljama, dok je na inicijativu Nikole Nikodijevića grad Beograd počeo sa finansiranjem četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje. Cilj mi je da još snažnije podržim mlade da se ostvare u njihovoj najbitnijoj životnoj ulozi“, rekao je Fila. 

Izvozno orijentisani rast i progresivno oporezivanje dohotka 

U Programu Soscijalističke partije Srbije (SPS) piše da ulaganje u razvoj industrije, saobraćajne infrastrukture, proizvodnju energije, hrane, telekomunikacija, visokih tehnologija i razvoj i izvoz znanja mora imati prednost i da je izvozno orijentisani rast prioritet. 

„Zalagaćemo se da pomoć države ima svaka delatnost i proizvodnja koja ostvaruje neto devizni efekat, kvalitetniji ekonomski rast i bolje razvojne efekte, koja znači tehnološki napredak, promenu privredne strukturne, produktivno zapošljavanje i jačanje konkurencije“, piše u Programu.

Makroekonomskom politikom, piše u Programu, treba podržavati izvozno orijentisane firme, bez obzira na njihovu veličinu i vrstu proizvoda.

Socijalisti smatraju da država treba da zadrži kontrolni paket akcija u delu privrede „prirodnog monopola“ i energetske i sapbraćanje infratsrukture. 

Zalažu se o za progresivno oporezivanje dohotka i imovine, oni koji imaju više treba više da doprinesu finansiranju javne potrošnje.

Nezaposleni, koji imaju najveću odgovornost za pronalaženje posla na tržištu rada, u tome moraju stalno imati snažnu podršku države, smatraju socijalisti. Država može pomoći kroz prekvalifikaciju i osposobljavanje za nove poslove koje nude poslodavci, podsticaje onima koji otvaraju nova radna mesta i osnivanje posebnih fondova solidarnosti u koje bi sredstva uplaćivali poslodavci i zaposleni radnici, kao vid internog osiguranja od nezaposlenosti, piše u Programu.

„Кakva je razlika između nezaposlenog Mađara i nezaposlenog Srbina, kakva je razlika između gladnog Slovaka i gladnog Srbina? Tu razlike nema. Postoji samo jedna razlika, da li je zemlja slobodna i da li u njoj možete da radite i stvarate i da raspodela kapitala bude pravedna“, naveo je na konvenciji u Novom Sadu potpredsednik Glavnog odbora SPS-a Dušan Bajatović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.