Srbija

02.07.2018. 11:15

RTS

Autor: Veran Matić

Izgradnja Koridora 10 šansa za dolazak stranih kompanija

Srbija

02.07.2018. 11:15

Iako imaju povoljan geografski položaj, prirodne resurse i kapacitete za povećanje proizvodnje i izvoza, loša saobraćajna infrastruktura godinama je bila jedno od najvećih razvojnih ograničenja južne Srbije. Izgradnja Koridora 10 oštinama Pčinjskog i Jablaničkog okruga, poslednjih pet godina dala je šansu za dolazak stranih kompanija.

U Vladičin Han su najpre stigli susedi, kompanije iz Bugarske i Makedonije, prošle godine otvoren je novi pogon turske kompanije „Teklas“ koja proizvodi auto-delove. Za tri godine zaposleno je 700 uglavnom mladih ljudi.

„To su stvari koje su omogućile opstanak ove male opštine. Sada ulazimo u fazu kada ćemo obezbediti razvoj lokalne samouprave, širenje naših privrednih kapaciteta“, kaže Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han.

„Važna nam je izgradnja auto-puta, kao i našim partnerima, jer svakodnevno po tri-četiri kamiona ide u oba pravca tim putem do Španije, Nemačke, Mađarske“, navodi Fikret Ajnibal, generalni direktor „Teklasa“ u Vladičinom Hanu.

Moderni putevi privlače investitore, otvaraju se radna mesta, poboljšava kvalitet života, smanjuju migracije.

„Stvaraju se mogućnosti za nas mlađe da imamo neku budućnost, da ostanemo ovde, da radimo“, ističe Desimir Ranđelović iz Vladičinog Hana.

„Ja se nadam da će i nama ovde biti mnogo bolje s obzirom na to da smo na glavnom putu“, poručuje Svetlana Jovanović Nikolić.

Vladičin Han će imati dva isključenja sa auto-puta za grad i industrijsku zonu. U Vranju se gradi obilaznica koja će povezivati Slobodnu zonu sa Koridorom 10.

Tokom izgradnje Koridora u Slobodnoj zoni u Vranju otvorene su dve italijanske kompanije „Ditre“ i „Geoks“, proizvođači nameštaja i obuće. Uposleno je 1.400 radnika.

„Samo prisustvo Koridora 10 ubrzava protok robe i usluga i sve to investitori imaju na umu i u vidu. Tako da je Vranje sada jedna povoljna destinacija za investicije“, kaže dr Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja.

Privredni oporavak doživeo je i Leskovac. Otvaranjem novih preduzeća poslednjih pet godina, zaposleno je pet i po hiljada ljudi u ovom gradu.

„Mi očekujemo u toku tekuće 2018. godine otvaranje najmanje tri fabrike u našem gradu. „Džinsi“ koja je dobila sve potrebne dozvole i potpuno je završena, fabrika „Jura“ jedna od najmodernijih u Srbiji“, poručuje Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Jablanički i Pčinjski okrug spaja Grdelička klisura. Tu se gradi najzahtevnija deonica Koridora 10 dužine 26 kilometara. Očekuje se da će biti završena do kraja godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.