Vesti iz zemlje

12.12.2022. 09:32

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Izmenama Zakona o PDV-u do usklađivanja sa e-fakturama

Fakture na gomili Foto: Nova ekonomija

Dopune Zakona o Porezu na dodatu vrednost, pored ostalog, trebalo bi da omoguće bolju usaglašenost sa drugim zakonima Srbije i propisima Evropske unije. Predloženim promenama tehnički se unapređuje postojeći Zakon o PDV-u, ocenjuje Fiskalni savet.

Dopunama se postiže usaglašavanje sa Zakonom o elektronskom fakturisanju u pogledu prava na odbitak prethodnog poreza obveznika PDV-a koji je primio elektronsku fakturu.

IZMENE ZAKONA O PDV-U, NAJVEĆE PROMENE ODNOSE SE NA E-FAKTURE

Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji (ZPPPA) menja se u cilju usklađivanja sa drugim zakonskim propisima. Predviđene promene tog Zakona trebalo bi da omoguće potpunu usaglašenost sa drugim zakonima (Zakonom o fiskalizaciji, Zakonom o krivičnom postupku i Zakonom o porezu na dohodak građana) i time stvore pravni osnov za njihovu efikasnu primenu.

Privrednici mole: Ne zatvarajte registrovane firme zbog tehničkih propusta

Naime, i u okviru ovog zakona bilo je neophodno uneti odredbe koje se odnose na uvođenje godišnjeg poreza na dohodak građana u sistem samooporezivanja, definisanje dužine zabrane obavljanja delatnosti koju može propisati poreski inspektor za nepravilnosti uočene prvi, drugi ili treći put, navodi Fisklani savet.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.