Vesti iz zemlje

10.04.2019. 13:53

Večernje novosti, Nova ekonomija

Autor: Li Kećijang, premijer Kine

Izmene Zakona o radu ipak 2021?

Izmene Zakona o radu, kao i odredbi koje se odnose na neosnovano bolovanje i odsustvo sa posla mogle bi da se nađu na dnevnom redu tek 2021. godine, ocenjuje Zoran Mihajlović, potpresednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za Večernje novosti.

Kako su nedavno za Novu ekonomiju prvobitno najavili iz Ministarstva zdravlja, eventualne izmene i usvajanje nove verzije Zakona trebalo je da se nađu pred Narodnom skupštinom sredinom 2020. godine.

Međutim, kako ocenjuje sagovornik Večernjih novosti, radna grupa koja bi se bavila ovom tematikom, nije još ni osnovana, pa se smatra da ova oblast neće doći na dnevni red do 2021. godine.

On objašnjava da je sve još u fazi nagađanja i pripreme terena, ali i da ne zna šta znači lažno bolovanje, te da je za njega to nepoverenje u zdravstvene institucije.

PROČITAJTE JOŠ:

Mihajlović dodaje da i po sadašnjim odredbama poslodavac može da kontroliše bolovanje ukoliko postoje sumnje da je neosnovano i da radnika pošalje na ponovni pregled o svom trošku. Ako se ustanovi da je zaposleni nezakonito odsustvovao sa posla, on može dobiti otkaz.

Tokom 2017. i 2018. godine kontrolisano je svega pet odsto bolovanja i to najčešće za zahtev poslodavca. U RFZO za „Novosti“ kažu da očejuju da će poslodavci ubuduće podnositi više zahteva za kontrolu bolovanja, s obzirom na to da za dva dana stupa na snagu novi Zakon o zdravstvenom osiguranju.

Novim zakonskim merama propisuje se da izabrani lekari umesto 30, mogu da otvore bolovanje i do 60 dana.

Priču o kontrolisanju lažnog bolovanja nedavno je pokrenula Privredna komora Srbije koja je predložila zakonske izmene shodno kojima bi poslodavci mogli da daju otkaz ukoliko se ustanovi da su odsustva neosnovana.

Predstavnici PKS za Novu ekonomiju navode da je suština njihovih predloga u tome da poslodavac može da zatraži izveštaj zdravstvene ustanove na osnovu koga bi se utvrdila osnovanost bolovanja, ukoliko je u toku jednog meseca procenat zaposlenih koji su bili odsutni veći od deset odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.