Srbija

29.01.2024. 09:17

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

Izvršitelji zbog „fantomskih birača“ mogu da zaplene vašu imovinu

Foto: Nova ekonomija

Srbija

29.01.2024. 09:17

Poslednji izbori u Srbiji izazvali su polemiku u javnosti između ostalog i zbog navodno brojnih slučajeva „fantomskih“ stanara, koji imaju fiktivno prebivalište na adresama čiji vlasnici ni sami ne znaju da sa njima „dele“ životni prostor. Ako fantomski stanari imaju nenaplaćene dugove, vlasnici tih objekata mogu da se „ni krivi ni dužni“ nađu u nezgodnoj situaciji – kada ih posete izvršitelji.

„Nažalost, kada su na potrošačevoj adresi prijavljena druga lica, on dolazi u veliku opasnost ako su ta lica izvršni dužnici (…) jer će se izvršenja, ako oni nemaju novčanih sredstava, sprovesti na njihovim pokretnim stvarima, odnosno na adresi na kojoj su prijavljeni“, kaže za Novu ekonomiju Jovan Ristić iz Organizacije potrošača Efektiva.

Kako dodaje, kada „fantomski“ prijavljeno lice duguje, izvršitelj može doći na adresu na kojoj je one prijavljeno, i po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju prvo će popisati stvari koje su „nesporno (dužnikove)“.

„Ako ih ne nađe popisaće i stvari koje se tu zateknu, nezavisno od toga čije su – vlasnikove ili nekog trećeg lica“, objašnjava Ristić.

Vlasniku ili trećem licu onda na raspolaganju ostaje takozvani prigovor trećeg lica, koji se ulaže izvršitelju i o kojem odlučuje izvršitelj.

Naknadno postoji i mogućnost ulaganja posebne tužbe za utvrđenje da je izvršenje nedozvoljeno.

GLAVOBOLJA SE VEĆ POKAZALA „U PRAKSI“

Jedan od najsvežijih primera naplate dugova fantomskih stanara dolazi iz Perleza kod Zrenjanina, gde je reporter Televizije Nova zabeležio priču Ružice Kolarski.

Kako se navodi, njena kuća ima svoju adresu, ulicu i broj i na toj adresi živi i prijavljena je samo Ružica i bar jedan „fantom“.

Ona je za to je saznala u isto vreme kada i mnogi drugi ali na teži način. Nije stigao poziv za glasanje nego opomena pred utuženje.

Opomena je stigla prekasno jer kada je Ružica proverila ispostavilo se da je dug prema Telekomu Srbije na ime nepoznate osobe stigao kod izvršitelja, a dug je napravio neko ko ima ličnu kartu sa njenom adresom.

Gordana Vidojković, koja je sudija Višeg suda u Požarevcu, takođe je nedavno saznala da na svojoj adresi ima prijavljene fantomske stanare, preneo je N1.

„U ovoj kući živim samo ja, ja sam vlasnik ove katastarske parcele, kao i svih objekata koji se nalaze na njoj. Živim sama u kući, pri čemu kao vlasnik nikada nisam dala saglasnost da te osobe budu prijavljene na ovoj adresi kao adresi prebivališta“, rekla je Vidojkovićeva.

Kada je želela da sazna ko su ti ljudi, promenjen joj je kućni broj, a prepiska sa policijom zbog svih tih problema potrajala je par meseci.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Problem je poznat još iz perioda ranih 80-tih kada su odredjene face prijavljivale u sprezi sa policijom kamiondžije u Srbiji. I sada se dešava da ljidi kad nasleđe od svojih predaka ustanove da na toj adresi ima prijavljenih lica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.