Vesti iz zemlje

10.04.2014. 12:15

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Javna preduzeća: Daćemo polovinu profita državi

Javna preduzeća koja su 2013. završila u plusu, tvrde da će državi uplatiti bar polovinu svog prošlogodišnjeg profita, a i više ukoliko im Vlada tako naloži.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić kritikovao je javna preduzeća da bi više novca trebalo da daju u budžet, jer mnoga od njih imaju monopolsku poziciju, a država od toga nema nikakve koristi.

Vučić je tom prilikom u emisiji „Upitnik“ rekao i da pojedini direktori pribegavaju „šminkanju rezultata, praveći priču da su uspešni, a da to nisu“.

Iz Elektromreže, Pošte i EPS-a poručuju da će, ako Vlada ne izda drugačiji nalog, u budžet uplatiti 50 odsto profita iz 2013, koliko im po zakonu sleduje, dok u Skijalištima Srbije navode da će ceo profit od svega 560.000 dinara preliti u državnu kasu. 

U EPS-u, koji je, kako navode u ovom preduzeću, prošlu godinu završio sa 19 milijardi dinara dobiti, kažu da će u budžet uplatiti najmanje 50 odsto srazmernog dela dobiti po završnom računu za 2013.godinu. 

„Vlada će u skladu sa Zakonom o budžetu za 2014.godinu, doneti zaključak kojim će utvrditi procenat od dobiti svih javnih preduzeća za uplatu u budžet Srbije. EPS će poštovati odluku Vlade“, kažu na ovoj adresi. 

Isti stav dele i u Elektromreži, gde navode da su proteklu godinu završili sa ostvarenom neto dobiti od 1,62 milijardi dinara. „Ostvarena godišnja dobit deli se na jednake delove između Vlade i JP EMS“, kažu u ovom preduzeću. 

JP Pošta Srbije u 2013. godini ostvarila je neto dobit u iznosu 2,83 milijarde dinara, što je za 230 odsto više nego u prethodnoj godini. Iz ovog preduzeča poručuju da su lane u budžet uplatili polovinu iznosa ostvarene dobiti za 2012. godinu, pa će i ove postupiti po nalogu svog osnivača. 

Zakon o budžetu za 2014. predviđa da su javna preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija, dužna da najkasnije do 30. novembra tekuće budžetske godine deo od najmanje 50 odsto dobiti, po završnom računu za 2013. godinu uplate u budžet Republike Srbije. 

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ocenjuje da bi Vlada mogla da zatraži od preduzeća da u budžet uplate i svu dobit, ali je veliko pitanje koliko bi se time dobilo. 

„Pitanje je koliko je statistika koju su preduzeća predočila javnosti ispravna, jer je taj profit često samo knjigovodstveni“, ističe Savić.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić ističe da Srbija generalno posmatrano ne može da ostvari velike prihode po osnovu dividendi javnih preduzeća i da bi najveći učinak bio postignut kada bi se Srbijagas primorao da sam izmiruje svoje dugove. 

On međutim ističe da je potpuno drugačija situacija sa Telekomom, koji je ranijih godina u budžet uplaćivao i više nego što je ekonomski opravdano. 

„Njegovi konkurenti ne moraju da plaćaju toliki procenat dobiti svojim vlasnicima, dok Telekom to mora“, rekao je Arsić i dodao da to doprinosi smanjenju konkurentnosti ovog državnog preduzeća koje je, kako su saopštili u kompaniji, lane ostvarilo15,3 milijarde dinara profita. 

Vućić je u intervuu na RTS-u u emisiji „Upitnik“ rekao i da su mogući razgovori sa ruskim partnerima oko visine dividende koju bi NIS trebalo da uplaćuje u budžet Srbije. 

„Taj profit (NIS-a) je najvećim delom napravljen kroz eksploataciju domaće, spske nafte, a ne zahvaljujući genijalnim menadžerskim rezultatima“, rekao je Vučić i dodao da bi zbog toga NIS trebalo da isplaćuje veći deo dobiti u budžet, podsećajući da je država vlasnik 29 odsto te kompanije. 

Ljubodrag Savić podržava Vučićeve napore da se razgovara sa ruskim partnerima, ali je, kako kaže i skeptičan po pitanju ishoda: 

„NIS i druga javna preduzeća nisu u istoj poziciji, jer je NIS ruska kompanija u kojoj Srbija ima svega 29 odsto ucešća u vlasništvu. Dobra volja NIS-a je da deo profita uplati u budžet“, navodi Savić i ističe da treba imati u vidu da NIS puni državnu kasu porezima i da dosta investira u Srbiji. 

Odluka o raspodeli dobiti i eventualnoj isplati dividendi za 2013.godinu, biće doneta kako Tanjugu kažu u toj kompaniji, nakon usvajanja finansijskih izveštaja na redovnoj sednici Skupštine akcionara koja se održava do kraja juna 2014.godine.

U NIS-u objašnjavaju da je protekle godine ukupna suma odobrena za isplatu dividendi iznosila 12,36 milijardi dinara, što je 25 odsto ukupne dobiti NIS-a za 2012. godinu. Od toga je Srbiji, kao drugom po veličini akcionaru sa udelom od 29 odsto u vlasništvu ove kompanije, dodeljeno 3,7 milijardi dinara. „Uz to, NIS je u skladu sa zakonom uplatio porez u ime i za račun večinskog akcionara – Gazprom Njeft-a, kao i manjinskih akcionara, tako da je Srbija po ovom osnovu dobila nešto manje od 600 miliona dinara. Dakle, zahvaljujući isplati dividendi NIS-a za 2012. godinu, Republika Srbije je prihodovala ukupno oko 4,3 milijarde dinara“, zaključuju u NIS-u.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Krenuo bih iz Sremske Mitrovice. Zasto odatle? Zato sto je ona simbol propadanja u zadnjih dvadeset i sedam godina. Pogresna politika, politicke borbe i korupcija na opstem nivou, su stvorili od industrijsko centra, nekada, grad nezaposlenih i starih osoba. Sve greske i svaki pogresan potez se mogu ogledati u gradu „rimskih careva“, gde je pronadjen Jupiterov hram i ciji delovi su prodavani „drugovima i drugaricama“.

    Email: djurasucevic@outlook.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.