Vesti iz zemlje

11.12.2023. 09:59

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Još 3,6 milijardi dinara iz rezerve za isplatu penzija

Nova ekonomija

Nova cena naknada za registraciju preduzeća

Ministarstvu finansija preusmereno je još 3,6 milijardi dinara (30,6 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve kako bi se obezbedila sredstva za isplatu penzija, vidi se iz rešenja objavljenog u Službenom glasniku. Prethodno je za isplatu penzija, odnosno dotacije PIO fondu, Ministarstvu finansija iz tekuće budžetske rezerve preusmereno 20 milijardi dinara (oko 170,7 miliona evra).

Veći deo ovog novca je uzet od drugih korisnika budžetskih sredstava, odnosno prvobitno je bio namenjen za druge programe i politike, ali pošto (verovatno) neće biti utrošen prebacuje se u tekuću budžetsku rezervu, a potom preumserava Ministarstvu za dotacije organizacijama za obavezno socijalno osiguranje (odnosno programsku aktivnost podrška za isplatu nedostajućih sredstava za penzije).

U ovoj, 2023. godini, u budžetu je prvobitno za dotacije za isplatu penzija u bilo namenjeno oko 156,3 milijardi dinara, rebalansom iz septembra je taj iznos smanjen na 130,5 milijardi dinara. Sada se za dotacije za isplatu penzija dodaje novac iz budžetske rezerve.

Profesor Ekosnomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milojko Arsić ocenio je prošle nedelje za Novu ekonomiju da je vanredni transfer od 20 milijardi dinara gotovo sigurno izazvan vanrednim povećanjem penzija od 5,5 odsto (iz oktobra ove godine), kao i da je moguće da su rashodi penzijskog fonda u prvih devet meseci bili veći nego što je planirano, ili da su budžetski prihodi bili slabiji od prvobitnih projekcija.

On takođe smatra da to vanredno povećanje penzija nije bilo ekonomski opravdano i da je „verovatno bilo motvisano političkim, predizbornim razlozima“.

Država je vanredno povećala penzije za 5,5 odsto 1. oktobra 2023. godine, što je Fiskalni savet već ocenio da nije bilo u skladu sa zakonom.

Naredno, redovno povećanje od 14,6 odsto je planirano od 1. januara 2024. godine, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Prepakivanje budžeta: Penzije uprkos rebalansu dotiramo i iz rezerve

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. ZAVET PENZIONERA

    Svaka čast Vučiću što se hvali sa povećanjem primanja penzionera, a zaboravio da kada je on zalegao na krmi vlasti prosečna penzija bila je iznad 60% tadašnje prosečne plate, a sada je. uz pomoć MMF, pala na oko 40% prosečne plate. Penzije, za vreme vladavine Vučića od 2012. godine do danas su porasle za 150%, a plate, u tom periodu, su narasle za 208%. Još je Vučić otimao penzije iznad 25.000 dinara bezdušno i lopovski punih četiri godine od 2014. do 2018. godine, a zaboravio je da vrati otetog. Da zaboravio da vrati otetog, a nije zaboravio da šalje ili zajebava penzionere šaljući im pismo zahvalnosti za čiju poštarinu je platio normalno iz „svog džepa“ 39 miliona dinara Pošti, umesto da pomogne svoje najsiromašne glasače. Penzioneri, pre glasanje, stavite prst na čelu i razmislite za koga će glasate, nećete valjda za svog „omiljenog grobara“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.