Vesti iz zemlje

17.09.2016. 07:47

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Jubilarni 50. Bitef imaće puno zanimljivih pratećih sadržaja

Jubilarni 50. Bitef održaće se od 24. septembra do 02. oktobra pod sloganom Na leđima mahnitog bika, na nekoliko različitih beogradskih lokacija. Tokom devet dana trajanja festivala, prateći programi ponudiće pregršt zanimljivih sadržaja od kojih će mnogi programi biti otvoreni za posetioce.

Prolog dan, 24. septembra, kao svojevrsni omaž festivalu, počinje programom Nebo nad Bitefom, osmišljenim sa idejom da se posetioci u povorci šetnjom Bitefovom zvezdanom stazom koja počinje od zgrade RTS-a, otvaranjem izložbe u 19.30 časova, upoznaju sa bogatom istorijom i tradicijom Bitefa, predstavljenom kroz četiri izložbe na četiri različite lokacije. Multimedijalna izložba Bitef i RTS,  autora Bojane Andrić i Petra Đinovića, prikazaće na koji je način RTS pratio i pomagao Bitef od njegovog osnivanja. Od zgrade RTS-a, šetnja će se nastaviti ka Ateljeu 212, pozorištu u kome je Bitef počeo svoj istorijski put, instituciji u okviru koje je Festival osnovan, i koja je organizovala njegovih prvih dvadeset izdanja.

Nakon otvaranja izložbe Bitef i Atelje 212  u 20 časova, publika će otvoriti još jednu izložbu Bitef i New Moment, autora Lazara Sakana u 20 časova u galeriji New Moment, u kojoj će biti izloženi plakati Bitefa. 

Posetioci će se zatim spustiti do zgrade Bitef teatra, na otvaranje izložbe Bitef i Bitef  teatar autorke Vesne Bogunović sa početkom u 21 čas. Nakon otvaranja, u okviru glavnog programa festivala u Bitef teatru biće izvedena poljska predstava Kantor downtown sa početkom u 21:30 časova. Zvezdana staza Bitefa vodiće i do Opštine Stari Grad. 

Svi oni koji budu želeli da im face paint majstori oslikaju lica Bitef tribalima i poigraju se sa bojama Bitef bikova, moći će to da urade ispred Opštine Stari grad, od 19 časova. Izložbe su uvrštene u program manifestacije Dani Evropske Baštine – Kulturno nasleđe i zajednice – živeti s nasleđem i besplatne su za sve posetioce.

U okviru programa Bitef Biblioteka biće predstavljena najnovija izdanja stručne i teorijske literature u vezi sa pozorištem i izvođačkom umetnošću. Bitefovi partneri u ovom programu su izdavačke kuće Clio, Orion Art i Stanica – Servis za savremeni ples, sa idejom da se ukaže na manjak stručne literature na srpskom jeziku, ali i da se skrene pažnja na korpus relevantnih izdanja koja su objavljena uprkos nezavidnoj situaciji u srpskom izdavaštvu, kada je reč o teorijskoj literaturi, povezanoj sa savremenom praksom u izvođačkim umetnostima. Bitef biblioteka je program pokrenut u nadi da će postati tradicionalan, kao i da će njegovo postojanje doprineti objavljivanju većeg broja značajnih, stručnih naslova. Najznačajniji francuski savremeni pozorišni teoretičar, Žan-Pjer Sarazak, predstaviće svoju novu knjigu Poetika moderne drame, 02. oktobra u 17 časova u Festivalskom centru (Andrićev venac 2) u kojoj nastoji da definiše novu paradigmu dramske forme, čiji koreni sežu u poslednje decenije XIX veka, a razvoj i preobražaji traju do današnjih dana.

Izdavačka kuća Clio, predstaviće knjigu Balet i moderna, autorke Suzan Au, knjigu Patrisa Pavisa, Rečnik performansa i savremenog pozorišta, kao i knjigu Dragana Klaića, Početi iznova. Izdavačka kuća Orion Art iz Beograda najavljuje objavljivanje knjige Swinging 90s: pozorište i društvena realnost Srbije u 29 slika,  dr Irene Šentevske, dok će Stanica- Servis za savremeni ples predstaviti Problematic Book. Ulaz je slobodan. 

Na pratećem programu će se naći i Bitef Amfiteatar, kao novi program Bitefa, posvećen studentskim radovima, ali i zamišljen tako da studentima i profesorima pruži priliku za upoznavanje sa umetničkim praksama koje se ne izučavaju u kurikulumima lokalnih univerziteta. U okviru ovog programa biće predstavljena tri projekta: SCENska LABoratorija– studija slučaja, Bitef predstavlja izložbu radova studenata Scenske arhitekture tehnike i dizajna, fakulteta Tehničkih nauka u Novom Sadu. Projekat Pravda organizuje Regionalna mreža Akademija dramskih umetnosti, čiji su studenti pripremili sedam kratkih pozorišnih predstava o pravdi, koje će biti premijerno prikazane u okviru ovog programa. Studenti i profesori okupljeni na Projektu Pravda imaće priliku da prisustvuju prezentaciji projekta Pozorište i psiha, odnosno da učestvuju u radionici dramaterapije, na kojoj se ovaj projekat zasniva. Ovim programom, Bitef se otvara ka studentima, to jest mladim profesionalcima, ohrabrujući ih da nastave svoje umetničko usavršavanje, ali i pružajući im priliku da svoje radove predstave u kontekstu velikog, međunarodnog festivala. Programi Bitef amfiteatara biće organizovani na različitim lokacijama od 26-28. septembra. 

Pored novih, Bitef festival nastaviće da prikazuje i tradicionalne programe; Bitef na filmu, urednice Vere Konjović i 17Bitef Polifonija – Odoleti mahnitosti,  gde će publika biti u prillici da prisustvuje mnogobrojnim radionicama, predstavama, filmovima…

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.